Adventski koncertino u Svetom Mikuli

Sve je bogatiji splitski adventski kalendar. U predromaničkoj crkvici Svetog Mikule u Smojinoj ulici u Velom Varošu na sam blagdan sveca kojem je posvećena - u petak u 19 sati - neformalna udruga Veli Varoš i GK Varoš organiziraju nakon mise Adventski koncertino. Ovo lijepo okupljanje održava se "u čast i spomen svih onih koji su svoju koricu kruva zaradili ploveći po raznim morima, daleko od doma. Svim majkama koje su duge noći strepile i mislile na svoje sinove. Svima onima koji imaju nekog pomorca u obitelji".

Misa počinje u 18:00 sati, a nakon toga će nastupiti ženska klapa Mirakul i mješoviti zbor Sindikata umirovljenika Amfora. Nakon koncerta će se održati i prodajna izložba Čarolija Božića likovne umjetnice Želimire Ganza, da bi se druženje nastavilo tombulom od koje će prihod ići beskućnicima, korisnicima prihvatilišta udruge Most.

Crkvica Svetog Mikule jedna je od najzanimljivijih i najljepših marjanskih crkvica, koju je 1068. dala sagraditi Splićanka Nemira, benediktinka iz romanske obitelji Messagalina. Krajem 11. ili početkom 12. stoljeća zapadno je pročelje ukrašeno portalom, a Nemirin mlađi brat Ivan izradio je novu oltarnu pregradu s romaničkim plutejima, gredama i zabatom. Crkvu su u 17. stoljeću oštetili Turci, a u obnovi je produžena na zapadnoj i istočnoj stani te nadograđena masivnim zvonikom. Crkvi je izvorni predromanički i romanički izgled vraćen 1949., kad su uklonjeni zapadni prostor i zvonik, pridodana kupola te restaurirana apsida na mjestu sakristije. Obnovljeni su i oltar i oltarna pregrada, a crkvi je s južne strane pridodan i manji zvonik na preslicu. Sveti Mikula je doista minijaturan, lađa je duga samo 6,5 metara i široka 4,5 metra.