Akcija s Facebooka protiv profašističkih grafita

Neformalna grupa građana okupljena oko Facebook stranice Prijavi fašističke simbole u Splitu u nedjelju, 26. siječnja je uoči međunarodnog dana sjećanja na Holokaust održala prvu javnu akciju brisanja prijavljenih simbola na prostoru Dubrovačke ulice u Splitu.

"Zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola (koji nažalost postaju i sastavnim elementima tzv. murala što znači da nije riječ o slučajnim šaranjima politički nezrelih buntovnika) od strane gradske vlasti koja pod svojim okriljem ima komunalnu službu koja bi trebala biti dužna sama uklanjati sve simbole s javnih površina, a u prvom redu one inspirirane zabranjenim znakovljem, otvoreno izlazimo u javnost. I s akcijom i s molbom daljnjeg prijavljivanja svih sličnih simbola u gradu. Svi zainteresirani za suradnju na ovom neformalnom projektu široke platforme, mogu to učiniti ili kontaktiranjem preko navedene stranice ili samoinicijativnim uklanjanjem bilo kojih simbola koji pozivaju na mržnju u svojoj neposrednoj blizini", stoji u proglasu ove grupe.

Oni također nagalašavaju da ne pozivaju na zamjenu postojećih simbola nikakvim novim simbolima, već samo na njihovo uklanjanje, te da djeluju "van bilo koje postojeće političke akcije inspirirani isključivo željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje, pogotovo obzirom na činjenicu da priličan broj mladih ljudi koji slijede radikalne ideologije to rade bilo iz tradicijskih razloga obitelji bilo iz pukog bunktovništva potpuno lišenog osnovnih znanja o njihovom zločinačkom karakteru i bez izgrađene političke svijesti".

"Koji god razlozi bili, ta simbolika i manipulacija koja se preko nje vrši ne smije se mirno promatrati. Šutnja je zlato samo onima kojima je do zlata stalo: nama je stalo do pravednijeg, odgovornijeg i antifašističkog društva slobode", kažu u Neformalnoj inicijativi za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola.