Atrakcije na nebu i u moru

U sklopu početka ovogodišnjeg splitskog Festivala znanosti građani su danas u gradskoj luci imali priliku vidjeti dva atraktivna objekta - jedan na nebu i jedan u moru.

 

Prvi se pojavio u zraku u 11h i privukao pažnju brojnih prolaznika.

Radi se o 83 godine starom dvokrilcu Polikarpov Po-2 u vlasništvu umirovljenog brigadira Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Matka Raosa.

Raos je domaćoj javnosti poznat još od prvih godina postojanja neovisne Hrvatske, gdje je sudjelovao u osnutku Samostalnog zrakoplovnog voda - Split, sačinjenog od Cessne 172 i dviju Utvi 75 naoružanim improviziranim lanserima raketa Osa. Zrakoplovi su bili preuzeti iz lokalnih aero klubova, obojani u maskirne boje i korišteni u ratnim djelovanjima u sklopu misija izviđanja i brzih oružanih djelovanja.

Duh improvizacije i samostalnog rada na zrakoplovima održao se i do danas, kada je prije tri godine brigadir u mirovini nabavio djelove starog sovjetskog jurišnika, te ih mukotrpnim radom sklopio u jednu funkcionalnu cjelinu. Zrakoplov mase samo 770 kg, te raspona krila 11 metara vinuo se u zrak u prosincu prošle godine, a karakterizira ga svima simpatični "kloparajući" zvuk radijalnog petocilindričnog motora Shvetsov M-11, snage 125 ks, koji mu omogućava brzinu ne veću od 152 km/h. Zbog toga se možda ponekad čini da stari "Kukuruznik", kako mu je nadimak, visi u zraku. Avion trenutno prolazi program certifikacije pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, nakon čega ćemo ga zasigurno još češće viđati na nebu. S obzirom da se danas, od originalno proizvedenih 40,000 primjeraka ovog zrakoplova, samo sedam nalazi u letnom stanju, činjenica da je jedan stacioniran u Splitu veseli svakoga.

Druga atrakcija se mogla pronaći privezana uz obalu, a radi se o istraživačkom brodu Bios Dva u vlasništvu Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Brod je izgrađen u splitskom Brodogradilištu specijalnih objekata (BSO), te je porinut 2009. godine. Opremljen je širokim spektrom znanstvene opreme, od brojnih vitla i dizalica, sve do tri laboratorija (mokri, suhi i mikrobiološki). Dug je 36 metara, istisnine 336 tona, pogonjen dizel motorom snage 1,200 ks, te postiže brzinu od 13 čvorova. Osoblje, koje čini šesteročlana posada i 18 istraživača, redovito odlazi na znanstvene misije na Jadranskom moru. U razgovoru s kapetanom saznajemo da Bios Dva godišnje provede oko 150 dana na pučini.

Volonteri Festivala znanosti na brodu su vršili znanstvene eksperimente kojima su zabavljali brojnu djecu splitskih osnovnih škola.

Detaljnu fotogaleriju pogleajte OVDJE.

Festival sa svojim aktivnostima nastavlja dalje, a sve će kulminirati tradicionalnim Astropartyjem koji će se održati u subotu.