Baldasar: Svi vijećnici traže da nekog zaposlim; Puljak: Nismo tražili ništa, ispričajte se ili odlazite

Teško je i zamisliti što bi sve sadašnja gradska administracija trebala napraviti do kraja mandata da bi skinula s "trona" definitivno najvažniju temu vladavine Ive Baldasara - zapošljavanje u gradskoj upravi, te gradskim tvrtkama i ustanovama. Jedino što je možda gore od toga jest način na koji iz Banovine pričaju o toj temi, jer izjave često samo raspiruju ljutnju građana.

Gradonačelnik Baldasar u utorak se na tom terenu još jednom iskazao. Kako izvještavaju lokalni mediji, komentirajući nedavnu izjavu don Ivana Grubišića o traženju zaposlenja za dvije članice njegove liste Baldasar je rekao da zapravo nema vijećnika koji ga nije molio da zaposli nekoga.

"Gotovo da nema nikoga tko dolazi u Banovinu, izuzev medija, a da me nije molio za neku vrstu zapošljavanja ili pomoći kod zapošljavanja", rekao je gradonačelnik, pokazavši čemu zapravo služi uprava.

Opravdavajući se, Baldasar je rekao da kao gradonačelnik samo odobrava popunjavanje nekog radnog mjesta, ali da nema veze s imenima. No, ipak kaže da je intervenirao nekoliko puta "iz ljudskih razloga", jer se radilo "o težim obiteljskim prilikama i teškim ljudskim sudbinama". Nažalost, sudeći po napisima u medijima i objavama zaposlenja, većina tih teških sudbina na neki je način bila povezana s politikom, ili strankama, ili neovisnim listama čiji glasovi su bili u nekom trenutku potrebni u gradskom vijeću.

Baldasar je otklonio i odgovornost za zaposlenje nećaka SDP-ovca Zdravka Mulića (jednog od čelnika Vodovoda i kanalizacije) u Čistoći, koja je u posljednje vrijeme postala važno utočište političkih kadrova, otprilike kao Vodovod i kanalizacija u eri Željka Keruma.

Na ovaj istup reagirala je - zasad - jedino Nezavisna lista Marijane Puljak, nazivajući Baldasarovu izjavu sramotnom.

"Nas četvero vijećnika Inicijative 'Za pametne ljude i pametan grad' nismo nikada tražili nikakvu uslugu od gradonačelnika, niti nam je to palo napamet. Vrijeđa nas neistina izrečena od strane gradonačelnika. Stoga tražimo njegovu javnu ispriku, kao i zaštitu od predsjednika Gradskog vijeća gospodina Borisa Ćurkovića. U suprotnom ćemo javno tražiti njihove ostavke. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, u četvrtak zatražit ćemo i pismeno očitovanje gradonačelnika, kao i informacije o tome tko je što tražio od njega.

Nama je već jasno kako je način rada gradonačelnika sveden na sitne i krupne političke trgovine, stranačka i prijateljska uhljebljivanja, ali želimo jasno reći kako se mi ne ponašamo niti razmišljamo na takav način. Znamo da je gradonačelniku teško razumjeti da postoje drugačiji ljudi i da sve nas pokušava svesti na svoj obrazac ponašanja. Ali u tome neće uspjeti, ma koliko se trudio. Nažalost, za sada ništa drugo i ne radi", priopćili su iz ove liste, uz nadu da nisu jedini "koji ne slijede uobičajene obrasce ponašanja i koji su se sasvim neopravdano i lažno našli prozvani ovom izjavom".