Bolnica na kraju pameti: čekanje na magnetnu godinu dana

Punih godinu dana čekat će na magnetnu rezonancu glave ili kralježnice pacijenti koji se u KBC-u Split danas prijave za tu pretragu, koja nekim pacijentima život znači, objavila je u subotu Slobodna Dalmacija. Za druge MR pretrage (trbuh, prsa...) treba čekati tek nešto manje - prvi slobodni termini "već" su u listopadu i studenome ove godine, uz malo sreće.

Posljedica je to, kako piše splitski dnevnik, činjenice da u KBC-u Split postoji jedan jedini MR uređaj "vrijedan pažnje", onaj na Firulama, jer drugi u zgradi na Križinama pokušava izbjeći svaki liječnik koji želi dobro pacijentima. U bolnicama u Zagrebu, primjerice, koje se financiraju iz istih doprinosa za zdravstveno osiguranje i poreza, postoji više od deset uređaja za magnetnu rezonancu. Podsjetimo, KBC-u Split gravitira kompletna Splitsko-dalmatinska županija, rubni dijelovi susjednih županija i dobar dio pacijenata s hrvatskim državljanstvom iz susjedne Bosne i Hercegovine. Slobodna Dalmacija izvještava da u Splitu postoje još dva MR uređaja, ali u privatnim poliklinikama Medikol i Kalajžić, no Ministarstvo zdravlja i HZZO ne dozvoljavaju im da magnetnu rezonancu obavljaju preko "crvenih" uputnica, odnosno na teret HZZO-a. Otkako je 1. srpnja prošle godine ta odluka stupila na snagu, u splitskoj bolnici je nastao pravi kaos, koji se samo dijelom može opravdati tvrdnjom sanacijskog upravitelja KBC-a dr. Kolje Poljaka, da pojedini liječnici pretjeruju sa slanjem pacijenata na ovu pretragu. U Medikolu su novinaru lista rekli da su od tog prvog srpnja propustili obaviti skoro 2500 MR-a, što znači da su se sve svalile u KBC. Pritom, uštede nema: cijena MR-a u bolnici i kod privatnika je ista.
Inače, Slobodna također objavljuje da je Ministarstvo zdravlja još prije dva mjeseca najavilo kupnju novog MR uređaja za KBC Split. Valjda će se i to jednom dogoditi.