Čak 120 izlagača na vojnom sajmu u Spaladiumu

Spaladium Arena, unatoć poteškoćama koje su je zadesile, još je jednom otvorila svoja vrata, ovaj put kako bi ugostila drugu po redu Jadransku vojnu i zrakoplovnu (Adriatic Sea Defence and Aerospace) izložbu. Sajam je popratio sam vojni i državni vrh, predvođen predsjednikom Ivom Josipovićem te ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Čak 120 izlagača iz 28 zemalja predstavilo je svoje proizvode, od kojih su najveću pažnju privukli štandovi Đure Đakovića s oklopnjacima Patria (u medicinskoj i automatskim topom naoružanoj verziji), te HS Produkta, čiji su pištolji već godinama u svjetskom vrhu, a koristi ih i američki FBI.

HS produkt je sajam iskoristio i za predstavljanje nove jurišne puške VHS-2, značajno unaprijeđenih mogućnosti. Ovom prinovom će se samo dodatno poboljšati već postojeća paleta proizvoda koje nudi ova karlovačka tvrtka. DOK ING je predstavio svoj automatizirani stroj za razminiravanje.

U izložbenom prostoru našao se i izraelski Elbit Systems, s brojnim sustavima elektronskog ratovanja te nadogradnje oklopnih vozila. Francuski Thales je predstavio svoje radio-sustave. Adria Mar, Brodosplit BSO i drugi su predstavili modele svojih plovila, a švedski Gripen se još jednom pojavio s ciljem prodaje svog lovca-bombardera Gripena.

Našlo se tu još mnogo zanimljivosti, poput domaće kompanije Letina Inox, koja proizvodi vatrogasne kante za helikoptere te Varteksa sa svojom linijom vojnih odora. Prostor Spaladiuma su ispunile i brojne druge kompanije, od onih fokusiranih na izradu protuoklopnih lansera raketa, preko proizvođača municije, pa do izrađivača oklopa i kaciga.

Pored same izložbe, održana je i kratka vojna vježba u akvatoriju lučice Spinut. Okupljeni su mnogi brodovi ratne mornarice, te je izveden helikopterski desant specijalaca na jedno od plovila. Cijeli program je začinjen desetominutnom pojavom naše poznate akro-grupe Krila Oluje, čijih je šest Pilatusa odradilo standardno atraktivan nastup.