Festival znanosti održava se od 2. do 7. svibnja

Sveučilište u Splitu i ove godine organizira Festival znanosti, a održat će se u periodu od 2. do 7. svibnja. I ovogodišnji splitski Festival već se može pohvaliti impozantnim brojkama: tijekom šest dana trajanja, na različitim lokacijama kako u gradu Splitu, od Kampusa preko Peristila do Meja, ali i u Sinju, Trilju, Muću, Ogorju, Imotskom, Kaštelima, Mosoru, Omišu pa i u Zadru… odvijat će se gotovo 200 različitih aktivnosti koje uključuju predavanja, radionice, prezentacije, izložbe, pokuse, tribine, okrugle stolove i još mnogo toga.

Kao i uvijek, sve aktivnosti Festivala znanosti su za građane besplatne.

Ovogodišnja tema Festivala je „ Život“, a uz angažman sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili i muzeji, instituti, osnovne i srednje škole kao i brojne udruge nudeći zaista raznovrstan program tijekom Festivala.

Već prvog dana na otvaranju, ispred Zgrade tri fakulteta, pripremljen je čitav niz zanimljivih predstavljanja, pokusa, praktičnih aktivnosti na temu biljnog i životinjskog svijeta, otisaka prstiju, escape room na temu "Arhimed i Tesla igraju rulet u Las Vegasu", različite aktivnosti i mjerenja Kineziološkog fakulteta, profesori PMF-a na temu „Umjetna inteligencija u životu“ preko robotića pokazat će mogućnosti oponašanja ponašanja živih bića uz uporabu umjetne inteligencije... Više detalja u programu u prilogu.

Za vrijeme trajanja Festivala ponudit će se odgovori na mnoga pitanja o životu, iz različitih aspekata znanosti i umjetnosti, promovirat će se zdrave životne navike, pričat će se o tome koji su rizici konzumacije energetskih napitaka, o kvaliteti stanovanja, životinjskom i biljnom svijetu, o moru, o životu Kineskog zida, ali i o zračenju 5G mobilnih sustava, životima književnika te književnih likova, o obiteljskom pravu u svakodnevnom životu ali i pravu radnika na dostojanstven rad. Saznat ćete što je „Drvo života“ i kako „Arhimed i Tesla igraju rulet u Las Vegasu“, kakav je život umjetnika, kakve priče mogu ispričati kosturi te koji su rizici i benefiti unosa kuhinjske soli, ali i o životu nakon značajnih računovodstve nih i financijskih otkrića…  U programu Festivala će u srijedu od 9 do 17 sati sudjelovati istraživački brod Instituta za oceanografiju i ribarstvo BIOS DVA. Kroz ovu aktivnost želja nam je približiti istraživanje života pod morem našim sugrađanima, posebice onim najmlađima.

Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja. Posebna ciljana skupina Festivala znanosti uvijek su djeca, jer kroz promociju znanosti cilj je zaintrigirati ih, potaknuti  na proučavanje okoline i svijeta, kao i nadahnuti neke od njih da se požele baviti znanošću. No u, zaista bogatom programu ove godine Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu pripremljene su aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.

Detaljan program splitskog Festivala znanosti pogledajte OVDJE.