GIST poziva na tribinu o Turističkoj palači

Građanska inicijativa Split odlučila se uključiti u rasprave o načinim uređenja prostora Turističke palače, na mjestu nekadašnjih Lazareta, tribinom koju priređuju u četvrtak, 12. prosinca u 18:30 u Velikoj dvorani Umjetničke akademije na Tvrđavi Gripe.

Na tribini će se čuti povijest toga vrijednog prostora, potom analiza aktualnog stanja i "inventura" današnjih korisnika. Predočit će se i prijedlozi koji su bili uključeni u radove pristigle na natječaj za uređenje Rive, a posebno će riječi biti o predstojećem uređenju, odnosno planovima sadašnje gradske uprave, problemima s prometom i usklađenosti ideja koje gura gradska vlast s GUP-om, te zahtjevima i zaštitom UNESCO-a.

GIST tribinu organizira kao dio javnih rasprava o budućem Planu upravljanja povijesnom jezgrom koji se radi po participativnom modelu koji je zasad jedinstven u Hrvatskoj, jer u Povjerenstvu sudjeluju predstavnici Grada, Ministarstva kulture, Sveučilišta i udrugâ civilnog društva.

- Turistička palača pripada povijesnoj jezgri, odnosno zoni A, koja je od 1979. pod zaštitom UNESCO-a. Riječ je o iznimno vrijednom i osjetljivom gradskom prostoru koji je istodobno predugo izložen sve većem propadanju i nebrizi. U procijepu između tih dviju činjenica, grad je, kao i na puno drugih točaka, pred dilemom: brzo sanirati, odnosno pokrpati i osposobiti za funkcioniranje slično dosadašnjem, ili pak temeljito razmotriti širi obuhvat prostora i njegove očekivane svrhe i namjene, pa tek onda, temeljem natječaja, pristupiti uređenju prostora povijesnih Lazareta, stoji u pozivu GIST-a.

Valjda će ova tribina pomoći nalaženju odgovora na tu dilemu.