Goran Višnjić letio s “Krilima Oluje”

Akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” u petak, 28. lipnja 2019.  izvela je trenažni let iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku do Šibenika i natrag, a na letu im se priključio poznati hrvatski i holivudski glumac Goran Višnjić.

Let je predstavljao i svojevrsnu pripremu te najavu sutrašnjeg programa kojeg će “Krila Oluje” izvesti u subotu, 29. lipnja iznad Šibenika povodom zatvaranja 59. Međunarodnog dječjeg festivala.

Uoči leta, Goran Višnjić upoznat je i proveden kroz sve nužne procedure (brifing, liječnički pregled) te je opremljen istom letačkom opremom  kakvu imaju i pripadnici akrobatske skupine HRZ-a (anti-g odijelo, kaciga, maska za kisik, oznake i ostalo).

Tijekom polusatnog leta, Višnjić se radiovezom iz aviona Pilatus PC-9 javio lokalnoj radijskoj postaji u Šibeniku najavivši sutrašnji nastup “Krila Oluje”.

“U društvu sam hrabrih i odvažnih pilota “Krila Oluje”. Pozivam sve mlade ljude koji žele letjeti da prihvate izazov i postanu vojni piloti ili pilotkinje - dođite u Zemunik i učite od najboljih”, rekao je.Goran Višnjić.

Višnjić: Imam apsolutno povjerenje u Hrvatsku vojsku

Iznijevši dojmove nakon leta, Višnjić je zahvalio HRZ-u i Hrvatskoj vojsci na jedinstvenom iskustvu te istaknuo kako osjeća veliko poštovanje prema pilotima „Krila Oluje”.

„Ovo je apsolutno bio moj dječački san, pa tko ne bi želio doživjeti ovako nešto? Svjestan sam koliko je to što sam prošao rijetko, skoro pa nemoguće za nekoga tko nije pilot. Najljepše mi je bilo kad smo nadlijetali moj rodni Šibenik. Da, neobično je letjeti tako blizu drugog aviona, ali imao sam povjerenje u avion, pilote, zrakoplovne tehničare i Hrvatsku vojsku”, rekao je Višnjić.

Voditelj „Krila Oluje” satnik Darko Belančić rekao je da su uvjeti za let bili izvrsni i da je skupina uspjela odraditi sve planirane trenažne aktivnosti, te zahvalio Goranu Višnjiću na želji i volji da pomaže u promidžbi pilotskog poziva.

Bojnik Zvonimir Mravunac pilotirao je avionom u kojem je bio Višnjić.

 „Nisam imao tremu prije leta, to je za mene bio trenažni događaj. Inače je Višnjić u glavnoj ulozi, ovoga puta je sudjelovao u izvedbi po našem scenariju i režiji. Vidjelo se da je uživao u letu, da je bio oduševljen i pun emocija”, istaknuo je Mravunac.

Osim nastupom “Krila Oluje”, MORH i Hrvatska vojska se na 59. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku predstavljaju i promidžbom programa civilno-vojnog školovanja, uključujući školovanje za vojnog pilota te programe Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo i Vojno pomorstvo, kao i promidžom dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Već danas, u sklopu Aeronautičke radionice u Tehničkoj školi u Šibeniku, nazočni su se mogli okušati na simulatoru leta borbenog aviona MiG-21.

Isti će simulator u subotu, 29. lipnja od 18 do 20 sati biti postavljen na promidžbenom štandu MORH-a na Trgu Pavla Šubića u Šibeniku.

FOTO: MORH/T.Brandt