Građani Splita: Vratite nam Monumentalnu fontanu

Periodički, svakih nekoliko godina, aktualizira se priča o ponovnoj gradnji Monumentalne fontane, srušene davne 1947. godine, a u narodu popularno poznate kao “Bajamontuša”.

Pet godina je prošlo od zadnje inicijative za povratak, kada je peticiju potpisalo oko 14,000 građana. Na Rivi je čak bila izložena i poliesterska maketa, a izrađena je bila i rekonstrukcija Nereide - jedne od skulptura, kao dokaz da je obnova izvediva bez obzira što ne postoje nacrti, već samo fotografski materijal. Pričalo se kako su čak skupljene i novčane donacije za izgradnju, podignuta je veća medijska prašina, dana su brojna politička obećanja, a na kraju je priča jednostavno iščezla, a inicijativa neobjašnjivo stala.

Danas skupina zaljubljenika u Split i njegovu povijest inicijativu ponovno vraća među žive osnutkom Facebook grupe "Inicijativa za obnovu Monumentalne fontane na splitskoj Rivi" koja je u nešto manje od mjesec dana postojanja skupila oko 2,000 članova. Grupa pruža sve povijesne informacije o fontani, te omogućava građanima da ispune službeni zahtjev za njenom obnovom koji bi bio upućen nadležnim strukturama, kao dodatni vid pritiska uz već ranije skupljenih 14,000 potpisa peticije.

Što Monumentalna fontana znači Splitu?

Prije svega, gledano s arhitektonsko urbanističkog stajališta, ona savršeno ispunjava prostor na kojem se danas nalazi nemaštoviti “bazenčić”. To sjecište središnjih osi Rive i Prokurativa danas jednostavno zjapi prazno, vidno osiromašeno izostankom jednog onakvog klasicističkog elementa.

No argument koji je još važniji je onaj koji se tiče emocija. Monumentalna fontana je simbol zajedništva građana Splita. 1880. godine, kada je podignuta, upravo su ti građani donirali vlastita novčana sredstva kako bi se fontana sagradila i kako bi se dostojno proslavio jedan od najvažnijih događaja u povijesti Splita – dovođenje modernog vodovoda, 1,500 godina nakon uništenja rimskog akvedukta. Ukupno 1,322 građana (što plemenitaša, što težaka) je prikupilo oko 20,000 forinti za izgradnju. To je značajan broj, s obzirom da je Split tada brojao samo 5,000 stanovnika u gradu i 9,000 sa okolicom.

Tijekom povijesti, sporna je postala skulptura na vrhu fontane – prikaz dječaka koji drži snop pruća. Nekoć simbol zajedništva građana Splita,  početkom 20. stoljeća je okaljan fašističkom simbologijom. Sporni snop je u Drugom svjetskom ratu 1944. godine uklonjen, no nije trebalo proći puno vremena prije nego je cijela fontana zauvijek devastirana besmislenim divljaštvom 1947., kada je u samo nekoliko sati pretvorena u hrpu ruševina.

Fontana je nakratko oživjela početkom 80-ih godina u obliku gipsane replike za potrebe snimanja serije Velo misto. Brojni naši građani se rado sjećaju tog kratkog perioda kada su imali priliku fotografirati se pored legendarne “Bajamontuše”, žarko želeći njezin povratak u konačnom, čvrstom obliku.

Upravo zbog te povijesne nepravde nebi trebalo ići na moderna rješenja koja bi se po nekima “bolje uklapala” u današnju Rivu. Sporni snop pruća ne mora biti prisutan, ali simboliku i urbanističko arhitektonsku vrijednost ove fontane ništa ne može poništiti.

Na redu su vladajući da konačno prestanu sa otezanjem i politizacijom, već da Splitu, kojeg navodno toliko puno vole, vrate jedan od najvećih simbola zajedništva i napretka.