Konferencija o regulaciji kriptovaluta - Reg3 Split - istaknula regulatorne napretke u industriji kriptovaluta

Konferencija Reg3 Split 2024, u organizaciji Udruge za blockchain i kriptovalute (UBiK), održana je 27. svibnja 2024. u AC Hotel Split by Marriott.

Ovaj događaj, koji je prethodio petom izdanju BlockSplit konferencije, usredotočio se na regulatorne promjene u kripto industriji unutar Europske unije. Ključne teme uključivale su novu Uredbu o tržištima kripto imovine (MiCA), Uredbu o informacijama koje se prilažu prijenosu sredstava (TFR), okvire za sprječavanje pranja novca (AML), Direktivu o platnim uslugama (PSD) te regulatorno ozračje zemalja zapadnog Balkana. Događaj je okupio stručne govornike na panel raspravama na kojima se raspravljalo o prilikama i izazovima unutar uznapredovalog regulatornog okruženja.

Nakon uvodnih govora organizatora Filipa Šaravanje i Nikole Škorića, konferencija je započela predavanjem koje je održala Ivana Poršinsky, viša savjetnica u Uredu za praćenje zaštite potrošača Hrvatske narodne banke (HNB). Poršinsky je istaknula dvojaku prirodu tržišta kriptovaluta, napominjući da, iako kriptovalute nisu nov fenomen, njihova (ne)privlačnost proizlazi iz ograničenog razumijevanja javnosti. Istaknula je kako to može rezultirati ili pozitivnim financijskim dobicima koji privlače ljude na tržište ili negativnim posljedicama poput financijskih prijevara.

Álvaro Garcia, tehnički menadžer za nadzor transakcija u tvrtki SumSub, zatim je govorio o novim odredbama TFR-a i načinima na koje pružatelji usluga povezanih s kripto imovinom (CASP-ovi) mogu osigurati usklađenost s regulacijom. Garcia je također istaknuo i temeljite postupke provjere koje TFR nameće s ciljem prevencije nezakonitih aktivnosti.

 

Uslijedila je panel diskusija o regulaciji tržišta kriptovaluta u EU na kojoj su se, pod moderatorskom palicom Karle Krmpotić iz odvjetničkog društva Hrdalo & Krnić, pridružili Morana Vukić-Perak, voditeljica pravnih poslova i odjela za sprječavanje pranja novca u Electrocoinu; Martina Verić iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa); Tamás Katona iz Narodne banke Mađarske te Erwin Voloder iz Europske blockchain udruge (EBA).

Rasprava se usredotočila na Uredbu o tržištima kriptoimovine, odnosno MiCA-u, koja će se početi primjenjivati 30. lipnja 2024. za  izdavatelje tokena, a do kraja godine u punom opsegu i za ostatak regulative. MiCA će regulirati CASP-ove i izdavatelje tokena, što je dodatno objasnila Martina Verić. Panelisti su raspravljali o svojim nacionalnim jurisdikcijama i implementaciji MiCA-e, napominjući kako će u Mađarskoj nadležno tijelo biti Narodna banka Mađarske, za razliku od podijeljenog nadzora u Hrvatskoj između Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Hrvatske narodne banke (HNB). Vukić-Perak je napomenula kako je Hrvatska još prošle godine izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, napredovala po pitanju pripreme za MiCA-u. Također je istaknula i izazove s kojima se suočavaju registrirani CASP-ovi u Hrvatskoj te kako će postojeća registracija CASP-ova pomoći u usklađivanju s MiCA-om, no i dalje postoje razlozi za brigu u vidu vremenskog okvira za implementaciju Uredbe i mogućih regulatornih nejasnoća.

Panel je nastavio razmatranjem potencijalnih prilika i izazova MiCA-e. Erwin Voloder naglasio je kako će MiCA doprinijeti regulatornoj jasnoći i dosljednosti za što se očekuje kako će dodatno stabilizirati europsko i globalno kripto tržište te povjerenje investitora u kriptovalute. Međutim, istaknuo je i kompleksnost primjene pravila direktive PSD2 na tokene elektroničkog novca (EMT-ove), koja ipak može dovesti do pravnih nedoumica u korelaciji s MiCA regulativom. Na temelju svog iskustva u tradicionalnim financijama i koordinaciji s drugim regulatorima, Martina Verić je naglasila kako će biti izazova, ali su se s njima spremni i suočiti.

Morana Vukić-Perak zatim je raspravljala o učinkovitosti postojećeg okvira za sprečavanje pranja novca (AML) i nadolazećim izmjenama istog. Napomenula je i kako će nova AML regulativa standardizirati okvir diljem EU, što je pozitivno, a uspostavlja se i nadzor nad nacionalnim tijelima od strane novog samostalnog tijela, Europskog tijela za suzbijanje pranja novca i financiranja terorizma (AMLA), što bi trebalo donijeti lakšu i bržu suradnju svih tijela u sustavu.

Konferencija je također uključila i raspravu o regulaciji kriptovaluta u zemljama zapadnog Balkana, koju je moderirao odvjetnik Ilija Rilaković. Anina Milanović iz Komisije za vrijednosne papire Republike Srbije istaknula je kako je srpsko zakonodavstvo inspirirano malteškim te kako je ono prilagođeno novim tehnologijama, ali je u nekim aspektima više restriktivno u odnosu na EU regulative. U Crnoj Gori zakon o kriptovalutama još uvijek je u fazi čekanja, dok Albanija ima regulative preko godinu dana. Danilo Gluščević iz Komisije za tržište kapitala Crne Gore izrazio je nadu za usvajanjem novog prijedloga temeljenog na MiCA-i u bliskoj budućnosti, dok Aldion Baze iz Agencije za nadzor financijskih usluga Republike Albanije (AFSA) ističe izazov balansiranja okvira za sprječavanje pranja novca s učinkovitom regulacijom tržišta. Ilya Volkov, suosnivač i izvršni direktor tvrtke YouHodler, raspravljao je o regulatornim okruženjima pet zemalja i implikacijama za globalna tržišta, naglašavajući pritom potrebu za lokalnom prilagodbom.

Konferencija je zaključena panelom pod nazivom "Život VASP-a unutar i izvan EU", s uvidima Ilye Volkova iz tvrtke YouHodler (Švicarska), Vadym Hrushe iz tvrtke Trustee (Litva), Davida Veselinovića iz tvrtke Crypto 12 (Srbija) i Nikole Klaka iz tvrtke BCX-a (Bosna i Hercegovina), koju je moderirao Tomislav Gračan iz Zagrebačke burze (ZSE) i Adria Digital Exchange. Hrusha je napomenuo kako je tržište pružatelja usluga povezanih s virtualnom imovinom u Litvi procvalo, ali je ipak nedovoljno regulirano, dok su Veselinović i Klak raspravljali o regulatornim izazovima i uspjesima u svojim regijama.