Ležaljke na Bačvicama za spavanje Ultra-partijanera nudi gradska "nadzornica"

Vjerojatno najoriginalnija smještajna ideja za posjetitelje festivala Ultra Europe - ona o iznajmljivanju ležaljki na Bačvicama za 300 kuna dnevno - ima i neke druge, dosad nevidljive dimenzije. Naime, vlasnica agencije koja se upustila u taj jedinstveni turistički pothvat jedna je od osoba uključenih u kadrovske križaljke splitske gradske uprave.

Riječ je o Marijani Vilić Ribičić, ekonomistici s dužim iskustvom u turizmu, svojedobno kandidatkinji SDP-a na kotarskim izborima u gradskom kotaru Gripe. Od siječnja ove godine ona je, uz sve druge privatne poslove, predstavnica Grada Splita u Nadzornom odboru gradske tvrtke Splitska obala d.o.o.

Kako je moguće iznajmljivati obične plažne ležaljke, sa suncobranom, kao smještajni kapacitet? Prije dan-dva portal STav  otkrio je oglas na web stranicama dosad malo poznate agencije Globo travel. U njemu se od 11. do 14. srpnja nudi "smještaj na ležaljkama sa suncobranom na najpoznatijoj pješčanoj plaži na Jadranu", Bačvicama. Kao dodatna preporuka navodi se da se na plaži nalaze "razni restorani, kafići, koktel barovi".

Tri dana za 105 eura

Uz takav opis i poziv "Niste našli smještaj u vrijeme Ultra festivala u Splitu, ili su Vam preskupi?!" navedena je i spomenuta cijena. Inače, nejasno je koliko košta trodnevni najam ležaljke. U oglasu na hrvatskom jeziku stoji nevjerojatnih 750 eura, no u onome na engleskom riječ je o 105 eura, pa je vjerojatno riječ o zabuni između eura i kuna u "domaćoj" verziji. Kako su nam rekli u Globo Travelu, tko plati aranžman za tri dana, imat će u svakom trenutku na raspolaganju "svoju" ležaljku i suncobran, odnosno ona se neće iznajmljivati "običnim" kupačima.

Kad smo nazvali agenciju Globo Travel, tamošnja službenica nam je objasnila da oni nisu koncesionari za ležaljke, nego da su aranžman dogovorili s osobama koje se na Bačvicama - s obzirom na sliku u oglasu vjerojatno na istočnom platou prema Ovčicama - bave iznajmljivanjem ležaljki. Cijena im je, inače, ove godine 30 kuna dnevno, zajedno sa suncobranom. Ili, desetinu cijene Globo Travela za "smještaj" Ultra partijanera.

Na pitanje zna li tko je njihov partner u ovom poslu, uputila nas je na vlasnicu agencije i tvrtke Expletus pod čijim okriljem Globo posluje, Marijanu Vilić Ribičić. Na istu adresu uputila nas je i po odgovor na pitanje može li se uopće kao smještajni kapacitet iznajmljivati plažni rekvizit namijenjen sunčanju kupača na javnoj plaži.
- Pa sigurna sam da je to po propisima, inače mi ne bismo to stavljali u oglas, ali za pravna pitanja javite se šefici.

Nedostupna šefica

Nažalost, šefica nam se cijeli dan nije javila na telefonske pozive, niti na SMS poruke.

Premda su stalni posjetitelji Bačvica navikli na nered koji tamo godinama vlada - širenje štekata, skoro potpuno eliminiranje prostora bez ležaljki, nestanak praktički svih javnih sadržaja, sve do nedavnog proglašavanja Bačvica "prevrijednim partijanerskim resursom" da bi mogla biti prepuštena samo kupačima i piciginašima od strane organizatora jednog od ovoljetnih događanja. No, ovo je nešto novo čak i za način gospodarenja Bačvicama.

Koncesionar cijele plaže je tvrtka Bačvice plaža, suvlasništvo Konstruktor Inženjeringa (51 posto) i Grada Splita (49 posto), oni su Bačvice dobili na upravljanje od Splitsko-dalmatinske županije. U odluci iz studenoga 2011. stoji da se koncesija daje za "obavljanje turističke (iznajmljivanje suncobrana, ležaljki, pedalina, sandolina, brodica na vesla, brodica na motorni pogon, skuter – 2 kom, aqva park, sredstvo za vuču padobrana, tuba guma, banana i sl.), trgovačke (ambulantna prodaja pića, sladoleda, peciva i sl.) i ugostiteljske djelatnosti (korištenje ugostiteljskih objekata i terase-štekata)".

O smještaju, naravno, ni riječi. Bačvice plaža d.o.o. su, naravno, brigu o ležaljkama i drugim sadržajima dali u ruke pod-koncesionarima. Tko je taj koji je s Globo Travelom sklopio posao nije nam poznato, jer ne postoji javni podatak o takvim aranžmanima, a u Bačvice plaža d.o.o. nismo uspjeli nikoga dobiti.

Banovina utihnula

Pokušaj da doznamo što o svemu misle u Banovini također je bio prilično neuspješan, jer smo na službeni upit dobili službeni odgovor da se obratimo koncesionaru plaže. To što je direktorica Globo Travela članica NO Splitske obale očito ne smatraju nimalo spornim, jer se ta gradska tvrtka ne bavi Bačvicama, nego drugim dijelovima obale nad kojima grad ima nadležnost, recimo Zapadnom obalom, koja će za vrijeme Ultra Europe biti poprište dnevnih partyja, na oduševljenje stanara. Moguće da i nema ničeg spornog, uz uvjet da je slučajnost da članica jednog od tijela koje imenuje gradonačelnik na ovakav način posluje s tvrtkom čiji je grad 49-postotni vlasnik.