Mall of Split radnicima parking naplaćuje 400 kuna mjesečno

Iako se novi trgovački centar "Mall of Split" još nije ni otvorio, izgleda da su već nastali prvi problemi za same radnike centra. Radnici se preko službene Mallove Facebook stranice javno žale na obaveznu naplatu parkirališta u mjesečnoj renti od 400 kuna, a većina ih navodno radi za plaću od oko 3.000 kuna.

Zanimljivo je bilo pratiti i odgovore preko istoimene stranice na društvenoj mreži, u kojima se zahvaljuju na kontaktu, ali i odgovaraju da se za sva pitanja o parkirnom prostoru u Mall-u obrate direktno na e-mail.

Isto tako, dobili smo i obavijest u kojoj stoji:
"Zabranjeno je parkiranje zakupnika i njihovih zaposlenika unutar trgovačkog centra. Zakupnici i njihovi zaposlenici imaju mogućnost parkirati unutar trgovačkog centra kupnjom mjesečne karte za parking u iznosu 400 kuna, nakon kupnje karte biti će im dodijeljeno parking mjesto na mjestu koje odredi uprava trgovačkog centra u svojoj radnu ili polu radnu smjenu bez mjesečne karte će biti kažnjen kaznom u iznosu cijele mjesečne karte, koja će biti fakturirana njihovom zakupniku i zakupodavac zadržava pravo odstraniti svako nepropisno parkirano vozilo o trošku zakupnika, a ako ista osoba prekršaj ponovi biti će mu oduzeto pravo ulaska u trgovački centar za vrijeme svoje radne ili polu radne smjene.", uz napomenu:
"Gore navedene mjere su poduzete zbog naših kupaca, da im osiguramo ugodniji i kvalitetniji boravak u našem trgovačkom centru".

Kontaktirali smo radnicu Kristinu Babić, koja je pisala na stranice Mall-a i koja je ogorčena postupkom uprave dovođenjem pred gotov čin skoro 1500 radnika ovog centra. Rekla nam je da su samo dobili e-mail u kojem piše da su obavezni plaćati 400 kuna za potrebe parkirališnog mjesta, što nije "sjelo" niti jednom zaposleniku raznih firmi koje imaju svoje poslovnice u velebnom centru.

Apsurdne kazne za djelatnike

- Neke kolegice iz drugih dućana su u upravu išle pitati za parkirališna mjesta, a kako je nama rečeno, njima su poručili da ako privatno dođu u centar da će im se kazna dati u tom trenutku, a ako tad ne rade da moraju predočiti potvrdu od svoje firme da imaju slobodan dan ili da su u privatnom aranžmanu, što je apsurdno. Mi se pitamo hoće li članovi naših obitelji dobiti kaznu ako dođu po nas nakon posla, hoćemo li i to morati pravdati? Sa svojim automobilom uopće ne možemo u garažu, a koja nam je alternativa, parkirati nekome u dvorištu - pita se Kristina.

Da bi apsurd bio veći, kaže da su na prevaru dovedeni na gotov čin u kojem je jedna gospođa prikupljala njihove podatke i na osnovu toga obvezala za plaćanje sporne mjesečne rente. Istaknula je kako su firme primorane ugovorom raditi sve dane do 22 sata, osim Božića, Uskrsa, Nove godine i blagdana Svih svetih.

- Došla nam je odredba da ne radimo Božić, Uskrs, Novu godinu i na Svi sveti, a sve ostalo radimo do 22 sata, a još nam je u subotu ujutro došla gospođa koja se nije ni predstavila u dućan i tražila imena, prezimena i registarske oznake. Rekla je samo da je djelatnica centra i nosila je već popise iz drugih radnji, a ja sam je pitala hoćemo li se moći parkirati u centru, na što je ona rekla da hoćemo i svi smo bili opušteniji. Dakle, na prevaru su nam uzeli registarske oznake i naplatili parkirališna mjesta što smo tek jučer saznali čime nas je dovelo pred gotov čin, baš smo ogorčeni ovim odnosom koji je dno dna - ogorčeno će Kristina.

Mnogi zaposlenici centra stižu iz udaljenijih krajeva Splitsko-dalmatinske županije poput Omiša, Trogira, Kaštela i Zagore i pitaju se moraju li brinuti gdje će se parkirati i hoće li morati gubiti do pola sata tražeći parkirališno mjesto. Isto tako, navela nam je podatak o parceli koja je neiskorištena, a koja se može urediti kao parkirališno mjesto za zaposlenike trgovina "Mall of Split".

Godišnje plaću i po' za parking

- Ja iz Podstrane dolazim na posao, a ima ljudi iz Omiša, Kaštela i Trogira koji rade u ovom centru i gdje ćemo s automobilima? Ja imam dijete koje moram ostaviti u školi pa produžim na posao, nemam autobus koji će mi stati kraj škole, pa produžiti mene ostaviti na posao. Kraj Malla ima ogromna parcela, točnije hrpa blata na kojoj su se parkirali građevinski radnici, a koji su radili na Mallu i nije mi jasno zašto se ta parcela ne uredi da se mi zaposlenici možemo parkirati, a što bi trebalo napraviti - objašnjava nam Kristina.

Nisu sjedili prekrštenih ruku, već su se organizirali i predložili voditelju firme u kojoj rade da napravi u ime svih dopis kojim će nagnati Upravu da izađe u susret radnicima i oslobodi ih prisilne rente koju su, kako nam je rekla već prije Kristina, na prevaru uveli.

- Apeliramo voditelju da u ime svih nas u firmi napiše dopis upravi, a što su svi drugi počeli raditi da nam konačno izađu u susret. Većina nas radi za 3.000 kuna i tih obveznih 400 kuna ne mogu dati od svoje plaće. Kad sam izračunala koliko je to izdvojenih sredstava u godinu dana, pa mogla sam na skijanje sa svojom obitelji otići. Pa da zarađujem i 7.000 kuna, iz principa ne bih pristala na plaćanje parkirnog mjesta, ne na ovakav način. Kako nam mogu od srama uzeti 400 kuna kada znaju da ćemo im mi ostavljati skoro pola plaće u centru. Pa mi ćemo tu ići na kave, kupovati marende i na kraju biti pravi kupci za razliku od onih koji se dolaze ljeti hladiti, a zimi grijati - odlučno će Kristina.

Odgovor iz Mall-a: Potičemo radnike da koriste javni prijevoz

- Cilj ove odredbe kućnog reda, koja nije strana ni u drugim trgovačkim centrima, nije ostvarenje dodatnih prihoda nego stimulacija zaposlenika da koriste javni gradski prijevoz, kako bismo osigurali što više slobodnog mjesta za građane Splita. Osim što je centar dobro pokriven redovnim autobusnim linijama, s tvrtkom Promet smo u pregovorima o osiguravanju posebne linije za zaposlenike Centra. Također, već smo u kontaktu sa zakupcima koji su spremni osigurati parking za svoje zaposlenike na svoj račun. Navedene informacije o gospođi koja je naplaćivala parking tijekom protekle subote su neistine jer tada kućni red kao ni navedena odredba nisu bili poznati - odgovorila je Natalija Bradarić, voditeljica marketinga "Mall of Split", jednom kolegi, koji radi u mediju gdje je ova priča - cenzurirana!