Matejuška? Koja Matejuška?

Predstavnici ECA-e nisu od nas, ali ni od prethodne vlasti dobili obećanje o Matejušci. Mi smo im rekli da ćemo razmotriti tu mogućnost, a kao alternativno rješenje spomenuli smo poljudski bazen kojega ćemo im opet ponuditi, rekao je u subotu splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u razgovoru za portal Dalmacija News, kojim je demantirao predsjednika European Coastal Airlines Klausa Dietera Martina, koji je istom portalu nešto ranije kazao da su još prije godinu dana, dakle od vlasti Željka Keruma, dobili potvrdu da je "Matejuška područje na kojem ćemo razvijati poslovanje s hidroavionima".

Baldasar je također rekao da će sa županijom, Lučkom upravom i Lučkom kapetanijom sve definirati tek nakon što dobije mišljenja Udruge opće avijacije, pravnih stručnjaka, odjela Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za pomorstvo i civilnu avijaciju, te konzervatora. Uz to, upozorio je da treba voditi i računa o sigurnosti, posebno kod definiranja uzletno-sletne staze na moru izvan gradske luke.

No, čini se da gradonačelnik ovom prilikom nije reagirao samo na izjave čelnika ECA, nego i na svoje vlastite. Samo sedam dana ranije, 18. siječnja, na istom portalu izašle su Baldasarove riječi u kojima nema ni Udruge opće avijacije, ni nadležnog ministarstva, ni konzervatora. Ali zato ima prilično jasnih najava:

- Koncesijsko odobrenje će izdati Županija, a Grad Split će izdati lokacijsku dozvolu tvrtki European Coastal Airlines. Mi smo u gradskoj upravi prvobitno mislili pričekati novi Zakon, koji bi u Saboru trebao biti izglasan do ljetne pauze, ali ako je to kasno za pričekati njemačim investitorima, a Županija će uskoro izdati koncesijsko odobrenje, onda ćemo i mi odmah odobriti lokacijsku dozvolu. (...) Hidroavionsko pristanište bit će malo istočnije nego je ECA planirala, ali to njima neće ništa otežati u obavljanju njihovog posla. Naime, Grad Split planira urediti potez od Zapadne obale do Matejuške, a na kraju tog poteza, na samoj glavi mula na Matejuški, uredit će se hidroavionsko pristanište.