Hidroavioni stižu na Matejušku

Županijske i gradske vlasti konačno su uslišile želje njemačke tvrtke European Coastal Airlines, i uskoro će izdati sve suglasnosti za uređenje pristaništa za hidroavione na Matejuški. Kako je objavio Dalmacija News, a prije njih i blog na engleskom jeziku Total Split, razriješena je dilema o nadležnostima grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a župan Zlatko Ževrnja najavljuje da će već na prvoj sljedećoj sjednici Županijske skupštine njemačkoj tvrtki dati dozvolu za koncesiju na Matejuški, u blizini mjesta odakle su tridesetih godina prošlog stoljeća polijetali hidroavioni na liniji Split-Prag. Prvi letovi bi se, piše Dalmacija News, trebali dogoditi već do početka ljeta, dakle i prije pune turističke sezone.

- Županija splitsko-dalmatinska se opredijelila za hidroavionski promet koji će dodatni povezati našu obalu i otoke. Stoga se nadam da će nakon Matejuške vrlo brzo hidroavionska pristaništa dobiti i Divulje, Hvar i Vis, što će uz bolju prometnu povezanost, obogatiti i turističku ponudu naše županije, te otvoriti nova radna mjesta, rekao je župan Zlatko Ževrnja za taj portal.

Iz ECA, pak, najavljuju da će odmah krenuti u pregovore oko uređenja hidroavionske luke u Divuljama.

Dalmacija News je i od splitskog gradonačelnika Ive Baldasara dobio potvrdu da će duga procedura oko dolaska hidroaviona na Matejušku uskoro biti gotova. Dosadašnje odlaganje on je objasnio željom grada da se sve riješi nakon što zakonom nadležnost nad lukom pređe u gradske ruke.

- Koncesijsko odobrenje će izdati Županija, a Grad Split će izdati lokacijsku dozvolu tvrtki European Coastal Airlines. Mi smo u gradskoj upravi prvobitno mislili pričekati novi Zakon, koji bi u Saboru trebao biti izglasan do ljetne pauze, ali ako je to kasno za pričekati njemačim investitorima, a Županija će uskoro izdati koncesijsko odobrenje, onda ćemo i mi odmah odobriti lokacijsku dozvolu, rekao je Baldasar za portal.

No, bit će ipak nekih odstupanja u odnosu na planove ECA. Pristanište će biti nešto istočnije nego to želi njemački investitor, zbog predstojećeg uređenja poteza od Zapadne obale do Matejuške uredit će se na samoj glavi mula na Matejuški. Uz to, ECA će tamo moći postaviti samo objekt za prodaju karata, zasad neće biti moguće otvaranje ni kafića ni restorana koje su budući koncesionari željeli izgraditi.

- Kad se sve uredi, nakon što oni počnu s letovima, a nakon što se izglasa novi zakon, koji će ovakve luke posebne namjene staviti isključivo u nadležnost gradova, u ovom slučaju Grada Splita, možemo ponovno sjesti i probati dogovoriti eventualno kafić i štekat. No, ponavljam, na tom pristaništu ni tada nećemo odobriti otvaranje restorana. Ipak, sada je najbitnije da projekt hidroavionskog prijevoza njemačke tvrtke ECA krene, a kako stvari stoje, zaista će krenuti do ljeta, s Matejuške, rekao je Baldasar Dalmacija Newsu.