Nedovršeni projekti u urbanizmu ex-Jugoslavije

Splitska Sveučilišna knjižnica od 1. travnja će ugostiti jednu od najzanimljivijih arhitektonskih izložbi posljednjih godina, projekt Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma. Njome se zaokružuje dvogodišnji istraživački projekt koji je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Društvom arhitekata Beograda, Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje), Umjetničkom galerijom Maribor (Maribor), Oris- kućom arhitekture (Zagreb) i Muzejem za arhitekturu i dizajn (Ljubljana). U projektu je sudjelovalo više od 30 istraživača s područja čitave bivše Jugoslavije koji dokumentiraju i analiziraju arhitekturu i urbanizam u socijalističkoj Jugoslaviji i zemljama sljednicama. Izložba je već gostovala u Mariboru, Beogradu, Zadru, Ljubljani, Sarajevu, Cetinju, Skopju, Tirani i Zagrebu, a u Splitu se otvara 1. travnja u 19 sati i ostat će otvorena do 18. travnja.

Izložba se sastoji od pet tematskih cjelina - Prostori ideologije, Politika prostora, Prostori svakodnevnih praksi, Prostori globalne razmjene te Jugoslavenski arhitektonski prostor. Na njoj su predstavljena 23 zasebna tematska istraživanja popraćena multimedijalnim sadržajem i serijom 76 autorskih fotografija arhitekture regije bivše Jugoslavije bečkog arhitekta Wolfganga Thalera. Primjerice, na nedavnoj zagrebačkoj izložbi posebno je istican primjer Splita 3, kao jednog od najuspješnijih urbanističkih zahvata u bivšoj Jugoslaviji, a nažalost nikad sasvim dovršen.

Voditelji projekta i kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Vladimir Kulić; splitska ko-kustosica je Višnja Kukoč, a za grafičko oblikovanje izložbe zadužen je Damir Gamulin.

Pozivnicu za izložbu s  detaljnijim opisom projekta možete preuzeti ovdje.