Od subote počinje vladavina maškara

Poznat je cjelokupni program ovogodišnjeg splitskog Krnjevala, čiji je ovogodišnji organizator Turistička zajednica Splita, u suradnji s Kulturnom alternativom mladih Hram (Centar novog cirkusa), plesnim klubovima D'n'F' i Čarobni grad, Centrom plesa Split, te udrugama Spli`ski Krnjeval – Cukuni i Underground Control. Tema krnjevala je "Apsurdnost politike/referendum", a održavat će se na Prokurativama, Rivi, Pjaci, Voćnom trgu, prostoru kod Srebrnih vrata, te u Staroj gradskoj vijećnici u kojoj će se priređivati tribine, izložbe, radionice...

Sve počinje u subotu, 22. veljače u 12 sati na Pjaci, kad će gradonačelnik Ivo Baldasar meštru o' krnjevala Borisu Hrepiću predati ključeve grada, a na štandarac će biti podignuta krnjevalska zastava, umjesto službene gradske.

"Poteštat Ivo Baldasar predat će Kjuč grada Splita maškaraman točno u podne, kada udre bumbal sa svetoga Duje, i tako će in na simboličan i tradicionalni način pred vlast u gradu do Pokladnog utorka. Ča se nas tiče, ne bi rado Kjuč, a ni bravu tega ludega grada, ali kad već moramo, učinit ćemo ča moremo. Do Pokladnog utorka ko živ ko mrtav, nima s maškaran labavo.

Poslin kratke ceremonij i igrokaza, u času kad maškare građanima spliskin pokažu Kjuč s balkona Stare vićnice na Pjaci nastat će flash mob, svi će se ukipit - ostat ka inkantani - na kraće vrime. Za to vrime se digne krnjevalska zastava na Štadarac. E onda tek slidi ples i ludovanje maškar i svih drugova i udrugova ukjučenih i prikjučenih u organizaciju ovogodišnjeg Krnjevala, ka i građana. Poza tega obid, pa ubit oko, a uvečer opet u grad".

Istog dana u vijećnici se otvara Krnjevalski grad, ili, kako kažu organizatori:

"Krnjevalska udruga "Splis'ki krnjeval - Cukuni" s partnerima HULU i udrugama u organizaciji ovogodišnjega Spli'skoga krnjevala priredit će krnjevalsku izložbu na tri etaže Stare vićnice na Pjaci, ka i performanse, kreativne radionice, koncerte, tribine, radionice kostima i maski... Bit ćemo ozbiljni pod maskan. Da se nije čulo šuškanje, klapanje, ćakule i mobiteli... Dok ne uliziete unutra. A onda ste slobodni činit šta vas voja, osin nereda i zlodila. Jer vlast i Kjuč je u to vrime u vlasti maškar. I svi civili jemadu bit kuco. Izložba - sudiluju i diluju: Nive Čičin Šain, Kristina Restović Karin Grenc, Nataša Pavlov, Hrvoje Peruzović, Vinko Barić, Vedran Pehne, Marijo Bašić, Mladen Vulas, Gildo Bavčević, Mario Lalić, Petar Grimani, Studio Baranda - TBF, a s materijalima i dokumentacijom Gradska knjižnica Marka Marulića (kad ste zanji put proštili koji libar, a?) i Muzej grada Splita (mogli ste se i tamo zaletit koji put, al iza Krnjevala...)

Kostimi - izrada: Elli Karaman, Maja Grlović, Pinki, Udruga Olujna sisa (iliti U neveri čiča). Slikanje po facama, čunkama i izrada maski: studenti UMAS-a. Svakodnevna komunikacija s Cukunima, članovima udruga u organizaciji Krnjevala i umitnicima na temu Krnjevala: svi građani Splita (nemoj da ko ča ne pita oli pridloži, jer da ne bismo zaludu dežurali tamo)".

Krnjevalski grad

Također, grad će biti ukrašen radovima učenika splitskih osnovnih škola, te studenata likovne akademije. U Krnjevalskom gradu svakodnevno će se sve do pokladnog utorka održavati tribine, koncerti i svakojake druge manifestacije.  Cukuni najavljuju:

Subota 22. veljače, 20 uri - performance umjetnice, koreografkinje i pedagoginje Kate Foley (USA), koja će dan ranije, u petak 21. veljače u 17 sati u Vićnici održat besplatnu (mukte! u današnje vrime!) radionicu kreativnog plesa za građane, a u ponedjeljak u 20 sati prezentaciju. najboje je plesat.

Nedija, 23 veljače, 19 do 22 uri - Vilenjačka večer, pozivamo sve građane (i vile, razumi se) koji žele svirat i pivat ili slušat glazbu i ćakulat ili jin je dosadno doma da donesu instrumente i još kojega vesejaka, pa da se veselimo skupa, maškaravanje poželjno uvik

Ponedijak, 24. veljače, 20 uri - mladi gitaristi Glazbene skule Josip Hatze

Utorak, 25. veljače, 20 uri - Rječilište, večer maškarane poezije

Srida, 26. veljače, 20 uri - band Repassage

Četvrtak, 27. veljače, 19 uri - Cukunska tribina: Ča je Krnje, ča je šentenca, ča su Cukuni (da mi je znat ča reć)

Petak, 28. veljače, 20 uri - Dj Gildogrimani, arheologija vinila, oćedu reć - pušćat će se ploče.


Višednevna fešta počinje u subotu, 1. ožujka: u 11 sati zakazan je krnjeval životinja ("pozivamo sve građane da prošetadu svoje maškarane jubimce i prijatelje iz životinjskog carstva: pase, maške, papagale, ribice, bile medvide, ča ko već jema doma... da jih provedu do hepeninga na Pjaci. Neka se i beštijice veselidu krnjevalu". Udruga za promociju eksperimentalne umjetnosti "Dadante" od 19 sati će održati niz performansa, a potom je koncert Mondo Kicka.

U nedjelju se održava Dječji krnjeval, s okupljanjem ispred HNK u 10 sati, povorkom kroz Marmontovu, preko Rive i do Prokurativa, gdje u 11 sati počinje zabavni program za djecu. Popodne glazbu pušta DJ Radio Sunce, a navečer je mandolinski koncert GMD Sanctus Domnio. U ponedjeljak, 3. ožujka, kreće i Krnjeval vrtića, s identičnim rasporedom, dok će navečer biti održan koncert grupa Kiklop i Ilija i zrno žita.

Jinxi na Prokurativama

Napokon, na pokladni utorak, 4. ožujka, svi koji žele sudjelovati u natjecanju za najbolju masku okupit će se u 17 sati u predvorju HNK, gdje će prodefilirati pred žirijem. Povorka se okuplja u 18 sati ispred teatra, i kreće u šetnju po gradu, da bi u 19 sati počeo program s dodjelom nagrada najboljim maskama, šentencom i spaljivanjem Krnje. Od 22.30 kreće glazbeni program, koncert grupe Jinx, bal pod maskama...

Veselo će biti i na drugim lokacijama - od 20 sati na Voćnom trgu trajat će salsa party, kod Srebrnih vrata house-techno party uz Derricka Maya i DJ-eve Jocka, Mira, Lushija i Jaku, na Placi će svirati Justin`s Johnson i Abop, a svo to vrijeme na Rivi se održava Kazetofon party - DJ Brothers i Animation`s DJ puštaju glazbu osamdesetih i devedesetih.