Odmorite se na Kozjaku, i uživajte u pogledu sve do otočića Jabuke

Istočni vrh Kozjaka, Sv. Jure, nedavno je dobio dodatne sadržaje. Osim stare crkvice, podignute na ostacima srednjevjekovne gradine, te velikog radio-odašiljača, tamo se sada nalaze i dva betonska stola sa klupama, te teleskop sa 20x povećanjem i besplatnim pristupom.

S obzirom na relativno jednostavan pristup automobilom, ova lokacija je zasigurno jedna od najboljih za uživanje u pogledu koji se proteže desecima kilometara. Sa 676 metara visine, za vrijeme bistrije atmosfere, vidljiv je čak i 98 kilometara udaljen otočić Jabuka. A kada padne mrak, teško je ostati ravnodušan spram 30 kilometara dugog poteza blještećih svjetala Splita, Solina, Kaštela i Trogira.

No ako se odlučite za izlet, oboružajte se strpljenjem prilikom polaganog uspona grbavim makadamskim putem. Pojedine sekcije su toliko strme da slabiji automobili ostaju bez daha i prisiljavaju svoje putnike da prošetaju dio puta. Također, ako ste avanturističkog duha, zaputite se gore po buri i pokušajte ostati stajati na nogama. Ako vam je, pak, više do romanse, teško da ćete pronaći ljepši zalazak sunca za promatranje s boljom polovicom.

Stoga, svi u planine. Udahnite malo svježeg zraka.