Održan Noćni marš za prava žena

Povodom Međunarodnog dana žena, splitske aktivistice i aktivisti u suradnji s udrugom Domine organizirali Noćni marš ZA prava žena pod geslom “Računajte na otpor – Sto godina ženskog pokreta u Splitu!”

"Žene Splita prvi puta su se organizirale u Narodnu žensku zadrugu 1918. godine. Osnivačica i predsjednica Narodne ženske zadruge je bila Maja Čulić, a zadruga je radila na osnaživanju i opismenjavanju žena, ali i zagovaranju njihovih prava. Nije to bio prvi put da se žene organiziraju i osvajaju javni prostor, ali je značajan događaj u kontinuitetu ženske borbe za jednaka prava i uvažavanje uloge i doprinosa žena u društvu i u našem gradu. Zato ćemo ovogodišnji marš posvetiti tim ženama, ali i ženama današnjeg Splita, Hrvatske i Svijeta, koje 8. ožujka izlaze na ulicu i podsjećaju da su svoju slobodu izborile u dugotrajnoj borbi koja još traje. Neplaćeni i potplaćeni rad, nasilje koje postaje sve brutalnije, direktni napadi na ženu kao slobodno biće koje ima jednaka prava kao i muškarci da slobodno odlučuje o svojim izborima i svom životu, podzastupljenost u tijelima političkog i ekonomskog odlučivanja, oglušivanje i nesposobnost vlasti da prepozna, poštuje i osigura zaštitu prava žena, razlozi su da budemo na ulici na Dan žena" - poručili su organizatori.

Marš je započeo okupljanjem na Pjaci ispred Stare gradske vijećnice u 18 sati, odakle su krenuli kroz Bosansku, preko Tomislavove i Marmontove, Rive i Hrvojeve do Peristila, gdje je održano završno okupljanje.


 

Više fotografija pogledajte u GALERIJI.
Foto: MAJA PRGOMET