Održan Noćni marš “Žena, život, sloboda!”

Udruga Domine i ove je godine organizirala marš za Dan ženakoji je okupio je oko 300 sudionica, a ruta kojom je marš prošao je   Marmontova - Riva - Peristil - Pjaca.

" Žena, Život, Sloboda!

Slobodan život za sve žene i djevojčice! Dan žena, 8. mart svake godine je dan slavlja i dan protesta. Tako i ove godine. Slavimo zato jer se nastavljamo na dugogodišnju tradiciju pobjeda u borbi za ženska prava i jednak položaj u društvu. Slavimo žene koje godinama, desetljećima, stoljećima obnavljaju i održavaju život i svakoj novoj generaciji omogućavaju da živi bolje. Tu smo zbog kontinuiteta ženske borbe, ženskog pokreta i ženskih sloboda.
Prosvjedujemo jer su žene, iako nominalno u većini, još uvijek na gospodarskom, socijalnom i političkom polju manjina. Ženski životi još uvijek ne vrijede koliko muški, problemi žena manje pogađaju javnost od problema muškaraca kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini.
Živimo u vremenima kad se zaziva vraćanje žene u kuhinju, bilo da je za rad kod ili od kuće plaćena ili ne, kad se uloga žene svodi na rađanje, kad žensko zdravlje više košta, kad se nevidljivi i mentalni rad žena i dalje ne cijeni. Živimo u teškim vremenima kad muški principi rata i agresije ponovo dovode do osiromašenja žena i djece, njihovog seksualnog iskorištavanja i nesigurnosti. U vremenima kad agenda rata potiskuje zalaganje žena za mir i sigurnost; u vremenima kad žene i djevojčice svakodnevno i svugdje trpe nasilje i kada je ono iz dana u dan sve prisutnije i brutalnije bez pravog odgovora društva i države.
Žene Splita i ove godine su solidarne sa ženama diljem svijeta koje još nisu ostvarile prava koja imaju žene u većini Europe, pa tako i u Hrvatskoj, a koja nam se pokušavaju oduzeti, nametanjem raznih ideoloških vrijednosnih kriterija.
Zato i ove godine izađite s nama na ulice i marširajte ZA žene i ZA društvo u kojem je slobodan život svih najveća vrijednost!" - tekst je kojim su Domine najavile marš.
 
 

 

 

 

 

FOTO: Maja Prgomet