Otvoren novi hostel koji nije samo spavaonica

Split je dobio novi dizajn hostel "Emanuel" smješten u Tolstojevoj ulici, koji je dio stambene zgrade iz prve polovice 20. stoljeća. Mila i Toni Radan, vlasnici hostela, adaptirali su potpuno derutan stan u hostel sa 15 kreveta. Toni, koji se i inače bavi adaptacijama sličnih objekata, kreirao je forme i razmještaj prostora, a dizajn interijera i vizualni identitet oblikovala je splitska dizajnerica Lana Vitas Gruić (studio Atom Design).
 
- U startu nam je bila želja stvoriti ugodan, funkcionalan i suvremeni prostor koji posjeduje duh splitske ulice. Dizajn je nastao kao produkt fuzije, spoja značenja imena hostela, identiteta mediteranskog podneblja i tendencije kreiranja dizajn hostela. Stil je eklektičan, što se vidi iz kontrasta jasnih, suvremenih linija formi kreveta sa stolicama i detaljima iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.
 

Hostel osim kao mjesto za odmor, osvježenje i spavanje, može služiti i kao prostor za druženje, svojevrsni dnevni boravak s uslugom interneta i besplatnog doručka pa čak i nema isključivo tranzicijski karakter, karakterističan za hostele, već je topao, ugodan i prozračan prostor koji nije samo 'spavaonica' - kazuju vlasnici hostela.


Budući da se na Mediteranu oduvijek živi vani, na ulici i da postoji snažna kultura kafića, tu istu ulicu i eksterijer prenijeli su na zidove hostela kroz fotografije splitskih motiva. Da bi izbjegli banalizaciju, motivi fototapeta nisu razvikani splitski motivi poput zvonika, Peristila, Rive...
- Nastojali smo postići fini spoj vanjskog i unutarnjeg života, uličnog objekta poput bačve uz fotelju koja je dio nečije dnevne sobe. Iz takvog pristupa isčitavamo ležernost, gotovo skromnost, koja ipak ne nastaje slučajno, nego kao rezultat promišljenog rada i iskustva.