Pogled u marjansku eremitažu

Povodom Dana Marjana i otvorenja izložbe slika Seke Delić i keramike Jadranke Ninčević, Splićani su danas dobili priliku zaviriti u misterioznu pustinjačku eremitažu Sv. Cirijaka, odmah do također otvorene crkvice Sv. Jere.

Oba objekta dovršena su u drugoj polovici 15. stoljeća, a preživjeli su do današnjeg dana u relativno očuvanom izdanju. Strop crkvice Sv. Jere krasi prekrasan reljef, dok se interesantne detalje poput lubanja može uočiti čak i na podnim pločama.

Sama eremitaža se sastoji od prirodne pećine koja je ljudskom rukom zazidana s južne strane. Unutrašnjost je danas podjeljena na tri etaže, dok je nekoć davno postojala još jedna, čemu svjedoče rupe u zidovima na mjestima gdje su bile umetnute potporne drvene grede. Današnja podna ploča koja dijeli dvije etaže je sagrađena u betonu, krajem 19. stoljeća.

U unutrašnjosti eremitaže Sv. Cirijaka boravili su brojni pustinjaci koji su se u tom davnom periodu zavjetovali na samoću. Tijekom Kandijskog rata i prodora Turaka, objekt su, zajedno sa obližnjom Karepića kulom, koristili i obični građani kako bi se sklonili od borbi i nasilja. U Drugom svjetskom ratu stanovnici Splita su također ovdje pronalazili utočište, ovaj put od bombi.

Prema trenutnim planovima, ovaj zanimljivi objekt trebao bi biti otvoren svaku nedjelju nakon 15 sati, a ljeti nakon 17 sati. Stoga, ukoliko želite osjetiti dašak autentične splitske povijesti, zaputite se na južne padine Marjana.

Slijedi galerija fotografija.