Prezentacija JAS 39 Gripen na Plesu

Pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i ministru obrane, jučer je, u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, prezentiran avion JAS 39 C Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva i simulator leta.

Prezentaciji je održana na zahtjev tvrtke proizvođača ovog borbenog zrakoplova radi ispitivanja i upoznavanja svih dostupnih opcija na tržištu prije donošenja odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva HRZ i PZO-a. 


Odluka o budućnosti nadzvučne borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva još nije donesena, a vremena je sve manje. Prije tri godine se obavio kapitalni remont aviona MiG-21 koji se koriste u HRZ-u, čime su resursi MiG-ova produljeni za još 10 godina, međutim radi se o vatrogasnom rješenju te ako se planira zadržati ova komponenta HRZ-a  potrebno je  što prije donijeti odluku i krenuti u nabavu novih borbenih aviona. Iako je po Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga, odluka trebala biti donesena krajem prošle godine, rok za donošenje iste je prebačen za ovu godinu. Kako bi se razmotrile sve opcije na tržištu formiran je stručni tim u kojem se nalazi i donedavni probni pilot, legendarni Ivan Selak. 


Ministar obrane Damir Krstičević je danas izjavio da žele ispitati sve opcije i čuti iskustva zemalja koje već koriste borbene avione Gripen, zbog čega sljedeći tjedan idu u Češku i Mađarsku kako bi čuli iskustva tih zemalja o ovim avionima. Također napomenuo je da je hrvatski tim prije nekoliko dana bio i u Izraelu i Rumunjskoj kako bi čuo njihova iskustva o avionima F-16 koje te zemlje koriste, a koji se, isto razmatra kao opcija za zamjenu MiG-ova.