Program Sudamje 2019.

Središnja proslava blagdana svetog Dujma i Dana grada Splita obilježit će se u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. svibnja 2019., prigodnim i bogatim programom. 


Na Rivi će ova dva dana biti upriličen tradicionalni sajam Sudamje. 

Službeni dio obilježavanja Dana grada započet će polaganjem cvijeća na grobove preminulih splitskih gradonačelnika na Lovrincu u ponedjeljak u 8.30 sati, a nastavit će se Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u HNK Split u 10 sati, na kojoj će ovogodišnjim laureatima biti uručene i nagrade Grada. Točno u podne, podizanjem zastave Republike Hrvatske pred Banovinom, obilježiti će se obljetnica Javnog prosvjeda. 

U 18 h slijedi otvaranje moćnika sv. Dujma i svečana večernja misa, a  zatim će će povodom 40. obljetnice upisa Dioklecijanove palače i povijesne jezgre Splita na Listu kulturne baštine UNESCO-a na Peristilu uslijediti Smotra povijesnih postrojbi i udruga nematerijalne kulturne baštine iz cijele Hrvatske. Nastupaju: KUD Jedinstvo, Limena glazba "Split" Glazbene škole Josipa Hatzea, Viteško udruženje "Kumpanija" - Čara,KUD Moreška, Đakovačke ljelje, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Turopoljski bandijeri i Dubrovački trombunjeri.

Sam blagdan svetog Dujma započet će budnicom Gradske glazbe Split ulicama grada, a potom će s Peristila u 10 sati krenuti procesija prema Rivi gdje će se slaviti sveto misno slavlje. U 12 h će se s Matejuške oglasiti plotuni Dubrovačkih trombunjera, a na splitskoj ribarnici od 12:30 h  podijelit će se dvije tisuće porcija janjetine s bižima.

Oko 17:30 očekuje se dolazak Dine Levačić koja pliva dionicu Masinica-Split. Ovaj plivački maraton ima humanitarni karakter jer Dina ovog puta pliva za Košarkaški klub invalida Split. Ovu humanitarnu akciju možete podržati uplatom sredstava na IBAN HR89 24840081502011252.  - OTKAZANO RADI LOŠIH VREMENSKIH UVJETA.

Nakon tradicionalne tombule koja će započeti u 18:30  na velikoj pozornici na Rivi održat će se koncert 'Ključ života' na kojem će nastupiti 10 izvođača: Neno Belan, Gibonni, Tedi Spalato, Doris Dragović, Goran Karan, Jole, Guliano&Diktatori, Tiho Orlić, Dalmatino i Domenica. Koncert će biti u direktnom prijenosu HTV-a ove godine ima humanitarni karakter, a putem 'call centra' u klaustru crkve sv. Frane prikupljat će se sredstva za Dječju traumatologiju Odjela za fizikalnu medicinu splitskog KBC-a. Broj 060 9002 je otvoren već od subote, 27. travnja, a cijena poziva je 6,25 kn s PDV-om.

Fešta će, kao i svake godine, završiti velikim vatrometom s Gata sv. Nikole.