Projekcija 4.majmuna uz gostovanje dr. Roberta Torrea

U sklopu projekta "Psihičko zdravlje u zajednici-Terapija po mjeri čovjeka" zagrebačke udruge Ludruga, Udruga Most u petak, 6.03.2015. u 18:00 sati u Gundulićevoj 52 , organizira  projekciju dokumentarnog filma  4. majmun koji je na prošlogodišnjem Zagrebdoxu dobio nagradu Movies that matter, za film koji na najbolji način promiče ljudska prava.

Film 4.MAJMUN nastao je u produkciji FADE IN-a za HTV.

Nakon filma organizira se diskusija na temu Psihijatrije/Terapije po mjeri čovjeka, uz gosta psihijatra dr. Roberta Torrea.

Koristeći jednostavne istraživačke tehnike redatelj Hrvoje Mabić rasvijetlio je veliko kršenje ljudskih prava u psihijatrijskoj bolnici.Pshijatrijska ustanova Lopača trebala je uz brigu za osobe s teškim mentalnim poremećajima, služiti i za preodgoj i resocijalizaciju problematičnih tinejdžera, čiji su se prekršaji kretali od uobičajenih problema s drogom do ljubavi prema istom spolu (poznat islučaj Ane Dragičević koja je tamo provela punih pet godina).

No, umjesto prijeko potrebne pomoći, nesretni hrvatski adolescenti redovito su bili kažnjavani za najsitnije prijestupe, a nerijetko i zaključavani i vezivani u istoj prostoriji, sarkastično nazvanoj Havaji, s najtežim psihičkim bolesnicima u Lopači.