Rekonstrukcija Turističke palače nakon sezone

Jedna od najvećih splitskih arhitektonskih i urbanističkih sramota, Turistička "palača" uz Rivu, konačno izgleda ide u rekonstrukciju, i to odmah po završetku ovogodišnje glavne turističke sezone, a rok za dovršetak radova trebao bi biti svibanj sljedeće godine.

Dogradonačelnica Aida Batarelo je u četvrtak na redovitoj konferenciji za novinare vodstva grada u Banovini rekla da je okončana cijela procedura oko izbora projektanta rekonstrukcije objekta - pobjednik je među pet pristiglih ponuda splitski arhitektonski ured Deana Stubnje, koji je nadmašio projekte četiriju zagrebačkih arhitektonskih biroa.

Dogradonačelnica Batarelo se u više navrata pozivala na odluku kao na rezultat natječaja, premda ga nismo uspjeli naći ni na stranicama grada, ni Društva arhitekata Splita, pa je zapravo vjerojatno riječ o javnoj nabavi. Uostalom, ova je stavka navedena i u gradskom Planu nabave za 2014., u kojem je za idejni i glavni izvedbeni projekt preuređenja predviđeno (s PDV-om) 375 tisuća kuna. Uz odluku o projektantu, kako je rekla dogradonačelnica, dobijeni su i svi uvjeti od konzervatora, odnosno od Ministarstva kulture, pa nema više nikakvih administrativnih prepreka ovome poslu.

Obnavlja se plesnjak, troškovnik - nepoznat

Nije poznato što će se sve raditi na oronuloj konstrukciji, no zna se nekoliko stvari: neće biti nikakvog proširenja, jer bi to predviđalo izlazak iz okvira zadanih pojmom "rekonstrukcija". Naravno, uklonit će se sve dogradnje i nadogradnje nastale tijekom godina na i oko Turističke palače, poznato je da se više kafića, agencija i drugih "stanara" prekomjerno proširilo i time ionako veliko ruglo uzurpacijom javnog prostora oko palače učinili još gorim. Gradonačelnik Ivo Baldasar je, također, najavio da će se na terasi obnoviti nekadašnji plesnjak.

Koliki će biti troškovi obnove također je nepoznato, ali Baldasar i njegova zamjenica Aida Batarelo ističu da neće ići na teret proračuna, nego će se sve napraviti javno-privatnim partnerstvom s investitorima koji će se moći javiti na natječaj koji će uskoro biti raspisan.