Sinj Air Show 2016. i skresana Galebova krila

Po drugi put za redom nebo iznad Sinja zapalili su brojni zrakoplovi u sklopu Sinj Air Showa 2016. Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH, te uz organizaciju Aerokluba Sinj i Grada Sinja, nekoliko tisuća ljudi bilo je u prilici vidjeti bogat letački program. Među atraktivnijim nastupima valja istaknuti akrobatski avion Extra 300 Branimira Ambrekovića, Flying Bulls push-pull Cessnu 337, One-Two Fly žirokopter, padobranski skok policijskih specijalaca iz Bella 212 i akrobatski nastup policijskog Eurocoptera EC135, kao i akrobatske nastupe Bella 206, Zlina 242 i Krila Oluje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na žalost, događaj je pomalo zasjenila neugodna priča vezana za nastup srpskog mlaznog trenažnog zrakoplova Soko G-2 Galeb, čiji je pilot Dragan Amidžić trebao također nastupiti. Unatoč činjenici da se radi o avionu kojeg su u bivšoj državi projektirali i Hrvati, koji se proizvodio u Mostaru, a na kojem su se u zračnoj bazi Zemunik kod Zadra školovali brojni hrvatski piloti, pojedinim hrvatskim braniteljskim udrugama se nije svidio njegov dolazak i najavljen je prosvjed, labavo argumentiran činjenicom da je taj zrakoplov sudjelovao u ratnim sukobima 90ih.

Poslije Galebovog slijetanja u Sinj, dan prije aeromitinga, situacija se iskomplicirala dodatno nakon što je iz neobjašnjivih razloga Hrvatsko ratno zrakoplovstvo Galebu odlučilo uskratiti uslugu korištenja agregata za startanje motora koji su već tog dana poslali na sinjski aerodrom Piket. Agregat je vraćen natrag u bazu Divulje, a potom je stvar otišla jedan korak dalje gdje su članovi organizacijskog odbora bili suočeni sa ultimatumom vezanim za nastup svih HRZ-ovih zrakoplova – ili Galeb ili oni. Kako priča ne bi nepotrebno eskalirala, Galeb je smještan i zaključan u hangar sinjskog aerodroma, daleko od pogleda javnosti.

Kome je upravo u Sinju smetao zrakoplov koji je bez ikakvih problema već nastupao i u Varaždinu, i u Rijeci, i u Zadru? Tko je toliko moćan i utjecajan da zaobiđe odobrenja Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo kao i samog Ministarstva obrane? O tome će se još dugo pričati, a gorak okus će trajno ostati u ustima. Ipak, treba se još jednom zahvaliti svim organizatorima i sponzorima koji su dali sve od sebe kako bi Sinj i Dalmacija dobili vrhunski avijacijski događaj.

Galerija slijedi ispod.