Šokantna instalacija iznenadila Splićane na Peškariji

Splićane su ovog petka na ribarnici uz frišku ribu dočekala i dva stola prepuna smeća i to morskog. Prizor  kašeta punih plastičnih čepova, raznih ambalaža, stiropora, ali i brojnog medicinskog pribora,  ponajviše šprica teško je ikog ostavio ravnodušnim. Šokantna instalacija morskog otpada samo je manji dio otpada kojeg je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce prikupila i zabilježila na plaži Zaglav na otoku Visu kroz posljednjih godinu dana, a u sklopu međunarodnog projekta praćenja stanja morskog otpada – DeFishGear.

Otpad u moru prvenstveno je posljedica lošeg gospodarenja otpadom na kopnu odakle vjetrom, rijekama ili na neki drugi način dospijeva u more. Koliko je otpada u našem plavom biseru još uvijek nije poznato, a ovim projektom smo korak bliže informacijama. „Ne znamo koliko otpada ima, iz kojih izvora dolazi, koliko ga ima na morskom dnu, a koliko na obali i morskoj površini. Budući da plastika nikad ne nestaje već se samo raspada u sve manje komade i zatim ulazi u sve pore živog sustava, događa se da plastiku koju bacimo na koncu jedemo“ kaže biolog Mosor Prvan iz Udruge Sunce.

Čini se kako je problem u Jadranu veći no što su u Udruzi Sunce očekivali, naročito na području srednje i južne Dalmacije gdje, zbog morskih struja, stiže i otpad od jadranskih susjeda. „Za sada su obrađeni podaci jednogodišnjeg praćenja stanja za pilot lokaciju plaže Zaglav na otoku Visu. Tako je zabilježeno i prikupljeno 42 224 komada raznog otpada od čega je čak 97% plastika. Unutar 703 kilograma najveći dio se odnosi na razne komade plastike, ali zanimljiv je i podatak od preko 5 000 štapića za uši što ukazuje na loš sustav filtriranja kanalizacijskih odvoda“ pojašnjava Prvan.

 „Morski otpad je kompleksan i slojevit problem s utjecajima na okoliš, sigurnost, zdravlje, kulturu i ekonomiju, naročito turizam i ribarstvo. Stoga želimo podići svijest ribara, građana, ali i donositelja odluka o utjecaju morskog otpada te akcijama za učinkovito rješavanje ovog gorućeg ekološkog problema“ zaključila je sociologinja Pinija Poljaković iz Udruge Sunce.

S obzirom na rezultate istraživanja trebamo odmah reagirati, poručuju iz Udruge Sunce. To možemo učiniti prvenstveno smanjenjem stvaranja otpada, ponovnim korištenjem i recikliranjem ali i stalnim pritiskom na političare za unaprjeđenjem sustava gospodarenja otpadom. Tek onda moći ćemo očekivati čisto more i obale, ali i čistu savjest.

Udruga Sunce u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, a u sklopu projekta IPA Adriatic CBC programa 2007-2013 pod nazivom "Sustav upravljanja morskim otpadom u Jadranskoj regiji" provodi istraživanje procjene stanja morskog otpada u Jadranu. Projekt okuplja multidisciplinarni tim uključujući akademsku zajednicu, istraživačke institute, nacionalne i lokalne vlasti kao i nevladine udruge iz svih sedam zemalja Jadranskog mora u cilju jačanja suradnje i poticanja zajedničkih i usklađenih akcija za Jadran bez otpada.