Sudamja 2024.: Više od šezdeset programa na dvadesetak lokacija u gradu

Preko šezdeset manifestacija vjerskog, kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja koje će se organizirati na više od dvadeset gradskih lokacija obilježit će ovogodišnji program proslave blagdana sv. Dujma -Dana grada Splita, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Gradskoj upravi.

Program službeno započinje 28. travnja devetnicom u čast sv. Dujma u katedrali, a završava 12. svibnja Međunarodnom veslačkom regatom „Sv. Duje“. Pored tradicionalnih događanja, kao što su Svečana sjednica Gradskog vijeća s dodjelom nagrada laureatima i tradicionalne procesije na sam blagdan, ovogodišnja Sudamja će obuhvatiti i najveći broj koncerata dosad, četiri velika na Rivi te njih devet na Pjaci kao novoj lokaciji za događanja u danima proslave.

Događanjima su obuhvaćene velike obljetnice poput godišnjice smrti Marka Marulića, stoljeće Jedriličarskog kluba „Labud“ te stote godišnjice Salona Galić. Novitet je i inozemni program na Pjaci. Ove godine Švicarska kao inozemni partner će pokloniti jazz koncert na Pjaci te otvoriti izložbu u Staroj gradskoj vijećnici. Planiran je bogati program gradskih ustanova u kulturi za sve uzraste, a posebno je istaknuta besplatna izvedba Splitskog akvarela za umirovljenike 8. svibnja.

-Ove godine je najveća novost što smo većinu programa koncentrirali između 1. i 7. svibnja, samog blagdana sv. Dujma. -rekao je gradonačelnik Ivica Puljak, a predstavio je i ovogodišnji vizual manifestacije koji je izradio dizajner Stjepko Rošin.

-Sveti Duje uz vjersku poruku mučenika koji je umro za Krista, nosi poruku mira, zajedništva, požrtvovnosti i zalaganja za druge. Smatramo da su to vrijednosti na kojima svi trebamo raditi.- rekao je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić.

Vjerski dio proslave, kako je kazao, počinje 28. travnja Devetnicom. Svake će večeri u katedrali biti misa te potom prigodan kulturno-glazbeni program. Ove godine naglasak je na obljetnici smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, pa će u sklopu Devetnice biti predstavljanje njegove knjige o duhovnosti, nadahnute Svetim pismom te samim solinskim mučenicima i sv. Dujmom. Vrhunac vjerske proslave je, istaknuo je mons. Velić, 6. i 7. svibnja, dan uoči blagdana u katedrali svečana Večernja i otvaranje moćnika sv. Dujma, te na sam blagdan ujutro velika procesija od katedrale do prigodnog oltara na Rivi na koju će propovijed voditi mons. Zdenko Križić, prvi put kao splitsko-makarski nadbiskup.

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, naglasila je kako su uvedene brojne novine u ovogodišnjem programu, a posebno uvođenje Pjace kao nove lokacije za održavanje koncerata.

-Prvi se održava 29. travnja, uz Svjetski dan plesa, gdje je zakazan nastup Gradskog orkestra Imotski uz Mažoretkinje grada Splita. Tradicionalno, 1. svibnja od 10.30 u planu je promenada Hrvatskog glazbenog društva „Stjepan Radić“ iz Žrnovnice uz Splitske mažoretkinje. Sljedećeg će se dana održati jazz koncert u organizaciji Veleposlanstva Švicarske, što znači da domaće i furešte, kazala je Vukšić, očekuje dosta zanimljiv program.

Također, 2. i 3. svibnja imamo tradicionalnu pučku Feštu sv. Križa u organizaciji Gradskog kotara Varoš i Turističke zajednice grada Splita. Velika manifestacija 'Neka Split s dicom piva', revijalni nastup mažoret plesa u kojem sudjeluje čak 12 gradova, a najavila je, bit će puno i klasičnog programa. Sve skupa završava velikim koncertom klapa u čast sv. Dujma 6. svibnja na Pjaci. -Sve u svemu, ovo je prezentacija naše nematerijalne kulturne baštine nikad bogatijim i zanimljivijim programom.- zaključila je Vukšić.

Lorena Šipić, voditeljica gradskih manifestacija ispred tvrtke Žnjan, izdvojila je i proslavu Međunarodnog praznika rada s dječjim programom i koncertom Mjesnog odbora. Navela je kako će se 3. svibnja u večernjim satima održati koncert Četiri tenora na Pjaci te 4. svibnja, nakon Zbora HNK na Peristilu, koncert Natali Dizdar. Te će večeri na velikoj pozornici na Rivi nastupiti Vojko V. i Grše.'

-U nedjelju, 5. svibnja, slavimo Dan Marjana u suradnji s Park-šumom Marjan pripremamo bogat program od jutarnjih sati na raznim lokacijama, uključujući koncert klapa na Vidilici, dječji program na platou ispred ZOO-a, blues festival, a na velikoj pozornici na Rivi koncert će održati Alen Vitasović. Sajam Sudamja, bez kojeg ova proslava ne može proći, zakazan je za 6. i 7. svibnja. Tu su i nastupi vokalista A-strane 6. svibnja na Rivi te Petra Graše koji će prirediti koncert na sam blagdan sv. Dujma uz veliki vatromet.- najavila je Lorena Šipić.

www.split.hr

FOTO: Maja Prgomet