Sustav javnih bicikli u Splitu: u prva tri mjeseca 2021. ostvareno gotovo 55 tisuća najmova

Bicikliranje kao oblik prijevoza te korištenje bicikli iz sustava javnih bicikli u Splitu sve više ulazi u naviku velikog broja građana, a broj korisnika iz dana u dan se povećava. Najbolje o tome govori činjenica da je, kada se usporede prva tri mjeseca 2020. (siječanj-ožujak) s istim razdobljem ove godine, broj najmova preko pet puta veći. U brojkama to iznosi 10.868 u prvom tromjesečju 2020. te čak 54.459 najmova u prva tri mjeseca 2021. godine. Broj registriranih korisnika do sada je narastao na gotovo 17.000.

Povećanju broja korisnika sustava zasigurno je pridonijelo i nedavno proširenje sustava koji sada broji 47 postaja koje su raspoređene po cijelom gradu te 280 bicikli koje su na raspolaganju korisnicima. S dolaskom toplijeg vremena, za očekivati je da će brojke nastaviti s rastom.

- Splićani su odlično prihvatili ovaj sustav i bicikle su postale sve češći oblik prijevoza u našem gradu. Osim što je zdravije i brže jer ne gubite vrijeme u gužvama i čekanju, ujedno je i jeftinije jer za 200 kuna godišnje imate neograničen broj vožnji do 30 minuta. To je sasvim dovoljno za doći s jedne lokacije na drugu u gradu veličine Splita. Prema rezultatima koje sustav ostvaruje, Split se nalazi u samom vrhu u Hrvatskoj i regiji, poručili su iz Split parkinga.

Obzirom da se u narednim mjesecima očekuje povećanje broja korisnika, ovim putem još jednom iz Split parkinga pozivaju sve korisnike sustava, ali i ostale sudionike u prometu, na oprez i odgovorno ponašanje.

Podsjetimo, osim godišnje pretplate, uvedene su i nove opcije poput tjedne pretplate i najma dvaju bicikli istovremeno preko jednog korisničkog računa za sve tjedne i godišnje pretplatnike.