Zašto Splitu treba strategija razvoja?

Nakon posljednjih rasprava izazvanih primjedbom gradonačelnika Ive Baldasara da je njihovo zalaganje za izradu razvojne strategije grada bilo "traženje zaposlenja", inicijativa Za pametne ljude i pametan grad nositeljice Marijane Puljak odlučilo je javno predstaviti svoj prijedlog. U srijedu, 2. travnja, u 18.30 u Velikoj dvorani UMAS-a u Tvrđavi Gripe govorit će o tome zašto je neophodna Strategija razvoja grada Splita i kako je najbolje izraditi. O tome će izlagati vijećnici u gradskom vijeću  Ranko Milić, stručnjak za razvoj i EU fondove, te dr. Daša Dragnić sa splitskog Ekonomskog fakulteta. Pridružit će im se prof. dr. Lidija Petrić, voditeljica Znanstvenog tima Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita. Moderator će biti Marijana Puljak.

Kako objašnjavaju u najavi, strategija razvoja grada koju imaju svi uspješni svjetski gradovi neophodna je "kako bismo svi znali kuda naš grad ide i kako svi tome možemo doprinijeti, na najbolji mogući način. Između ostalog, ona je podloga i za učinkovito korištenje sredstava iz raznih europskih i svjetskih fondova".

"Jedan od najvažnijih aspekata uspješne strategije je konsenzus svih dionika zajednice: stručnjaka svih profila, političkih opcija, civilnog društva i najšire javnosti - građana. To je preduvjet da strategija ne ovisi o trenutnom političkom odnosu snaga i da se iskoriste potencijali cijelog društva, u zajedničkom interesu, za opće dobro. Split nema svoju Strategiju razvoja! Zar nije krajnje vrijeme da se ona izradi, i to na pravi način?", stoji u pozivu Inicijative Za pametne ljude i pametan grad.

 

 

Dođite, poslušajte, sudjelujte u raspravi!