Zrakoplovna subota na Zemuniku

Jučer je u 93. Zrakoplovnoj bazi Zemunik održan sve popularniji dan otvorenih vrata. Tisuće ljudi iz svih krajeva Hrvatske, te svih dobnih skupina, nahrupile su na zadarski aerodrom, te se bacile u razgledavanje zanimljivog postava koji tamo našao. Na platformi su bili izloženi trenažni helikopter Bell 206B, zrakoplov za temeljnu obuku Zlin 242, zrakoplov za naprednu obuku Pilatus PC-9M, protupožarni Air Tractor AT-802 i „Kanader“ Bombardier CL-415, te nedavno remontirani transportni helikopter Mil Mi-8 MTV, koji se prije nekoliko dana vratio iz Zrakoplovno Tehničkog Centra u Velikoj Gorici. Kao bonus „izložak“ našao se američki transporter Lockheed-Martin MC-130J Super Herkules, u vrlo rijetko viđenoj inačici za specijalne zadatke, opremljenoj brojnim senzorima, naprednom avionikom, te opremom za nadoljevanje goriva u zraku. Inače baziran u Velikoj Britaniji, ovaj zrakoplov se na Zemuniku našao u sklopu zajedničke vježbe s MORH-om, gdje su sa hrvatskim specijalnim postrojbama trenirali na Udbini.

Letački program se sastojao od pojedinčanih nastupa Bella, Zlina i Pilatusa, nakon čega je uslijedilo atraktivno bacanje vode od strane Air Tractora i Kanadera. Vrhunac dana dogodio se neposredno nakon toga, kada su se u daljini pojavila dva tamna stupa dima. Nekoliko trenutaka nakon toga došlo je do snažnog gromovitog udara dok su dva lovačka MiG-a 21bis, jureći preko 900 km/h, u brišućem letu prošli iznad aerodroma, te izazvali sveopće veselje prisutnih. Nakon širokog kruga i još jednog brzog preleta, lovački par se udaljio put Zagreba, privodeći kraju jedan od svojih zadnjih letova. Naime, slijedeći tjedan se iz Ukrajine konačno sa remonta vraća cijela lovačka eskadrila, sa 8 jednosjeda i 4 dvosjeda, nakon čega će HRZ imati punu operativnu sposobnost patroliranja hrvatskim nebom. Nakon MiG-ova, pažnju je pridobila akro-grupa Krila Oluje, čijih se šest Pilatusa vinulo u nebo i započelo svoj standardno atraktivan program. Po završetku istog, događaj se polako privodio kraju, a najpredaniji su dočekali i polijetanje Herkulesa, čija se posada svima na tlu zahvalila jednim niskim preletom iznad piste.

Znatiželjniji su, također, „njuškajući“ po bazi mogli naići i na mnoge zanimljive eksponate. Uz cestu su tako izloženi helikopter Mil Mi-8, mlazni trenažer Soko G-2 Galeb, mlazni lovac MiG-21U, klipni trenažeri Soko J-20 Kraguj, Utva-75 i Utva-66, te nedavno postavljen mlazni lovac Republic F-84 Thunderjet. Moguće je razgledati i protuzračne rakete KUB-M i S-75 Dvina. Stoga, ako već niste bili na Zemuniku, nemojte propustiti priliku slijedeći put.

Kako je sve izgledalo, pogledajte u našoj detaljnoj GALERIJI.