Bebek uoči koncerta na Gripama: Bit će to spektakl za pamćenje

Njegovo ime je Bebek. Željko Bebek. Na glazbenoj sceni je već 50-ak godina i gotovo od samog početka je ime poznato svima koji su barem jednom u životu uključili bilo koji medij koji prenosi glazbu. Ali, prvi put u Splitu ima veliki samostalni koncert u dvorani i on će se pod nazivom Ono nešto naše održati 24. ožujka 2018. u ŠC Gripe u 20 sati.

 

Za split.com.hr je pričao o novom albumu, karijeri, obiteljskom životu te što možemo očekivati u subotu.

Sa svakim novim albumom zvuči svježe, a opet prepoznatljivo, jer ono čega mu nedostaje na prethodnom albumu uključi u novi. Već razmišlja o novom ulasku u studio iako ne zna kad će to biti jer smatra kako je ovaj album fantastičan i promovirat će ga u obliku singlova. Ipak, već zna kako će zvučati sljedeća pjesma koju će snimiti dogodine. Ima složene elemente koje će zaobići, ali i one koje će sigurno ubaciti u pjesme.

Između dva albuma je prošlo 5 godina (Kad poljubac pomiješaš sa vinom, 2012. i Ono nešto naše, 2017., op.a.), a iako put pjesama prošlog albuma nije bio osmišljen, ipak je ukomponiran u smislenu cjelinu. Bitno mu je zadržati trenutnu ekipu, jedan od njih je Branimir Mihaljević koji piše za mnoge izvođače drugačijeg izražaja od Bebekovog, a ipak je u svim pjesmama nepogrešivi Bebek jer u svaku unosi sebe i njegove odluke su najvažnije, dok od drugih uzima odgovarajuće segmente. Najvažnije je ipak zadržati pozornost publike.

Svjestan je da živimo u jednom svijetu, konzervativno je odgojen, ali s 58. godina je zaključio kako ulazi u seniorske godine te je promijenio stil prehrane, tjelovježbe i odbacio je cigarete nakon mnogo desetljeća. U raspored je uključio teretanu koju nikad ne propušta jer se radi nje sa 72 godine osjeća kao mladić.

U ekipu je uključio mlade, energične glazbenike jer ne trpi da se koncerti odrađuju po dužnosti. Neki kolege iz njegove generacije su drijemali na pozornici te je umjesto njih uzeo svirače koji „jedu instrumente“ i obožavaju koncerte. Svih je navukao na viski i, za razliku od mlađih kolega sa scene, svoju pratnju potiče da rade show, a često ni ne zna što mu se sve događa iza leđa nego vidi po reakcijama publike. To su svirači koji vole Bebeka glazbenika i s užitkom pristupaju poslu, svi sviraju sve instrumente i izmjenjuju se tijekom trosatnog koncerta.

Nikad im koncerti nisu brže protekli nego posljednja dva u Ciboni i Gradskom vrtu, a Split ih posebno uzbuđuje. Obožava klubove i intimnu atmosferu jer cijeli život živi u njim, ali ovo su prvi Bebekovi koncerti u dvoranama. Organizaciji je postalo jasno kako su ove dvorane male jer se za svaki koncert tražila karta više, pa tako je i splitski već rasprodan. Nije isključeno da nakon održane turneje zaključi niz sa Spaladium Arenom 2019. Čak i njegovi prijatelji koje ne zanima Bebek prvi put žele doći doživjeti tu atmosferu.

 

Svaka nominacija za Porina ga i dalje veseli, prije 5 godina je bio nominiran, no, nije ga osvojio. Bio je razočaran što je bio pozvan sudjelovati u ceremoniji bez osvojene nagrade, ali, ove godine ima 4 nominacije koje doživljava kao 1 kipić. Nada se kako će moći otpjevati nominiranu pjesmu s Oliverom jer je svjestan kako je zbog prirode stanja pjevača velika razlika između želje i fizičkih mogućnosti, a na dolazak na ceremoniju je potaknut prvenstveno željom da zajedno nastupe.

Ne voli velike televizijske ceremonije jer su sasvim različite od koncerata i lišene su emocija i povezanosti s publikom. Sve je podređeno prijenosu, a svi su figurice u scenariju bez imalo spontanosti. Uloga televizije je promovirati iluziju po uzoru na strane produkcije i sve je umjetno osmišljeno uz minimalne troškove.

Njegova djeca i unuci slušaju opus Bijelog dugmeta do 1984. jer nema u kući albume koje su kasnije izdavali, ali slušaju bendove koji su utjecali na Dugme kao što su Cream i Clapton, Pink Floyd, Beatlesi, isl. Njegov sin Zvonimir ga je odvukao na Iron Maiden, Guns'n'Roses, sve bendove koji Bebeku nisu zanimljivi jer su postali veliki dosta nakon što je Dugme već bilo veliko. Voli bendove koji su prethodili Bijelom dugmetu. Najpopularnije pjesme s posljednja dva albuma su nastale po uzoru na način na koji su stvarali Beatlesi: tekst uz akustičnu gitaru, a kasnije je ostalo nadograđivano.

Dvoje najmlađe djece pohađaju rock akademiju, sin gitaru, a kći klavijature. S njima sluša glazbu koju oni vole, ali ih je ipak uputio da ako žele živjeti od glazbe trebaju slušati Bebeka. Prije godinu dana je u Vintage baru u Zagrebu prvi put nastupio sa sinom i tada ga je odlučio uključiti u ovu turneju, pa će mu se Zvone pridružiti i na splitskom koncertu. S njima također sviraju i sinovi Branimira Mihaljevića i jako mu se sviđa koncept koncerata izvođača i njihove djece kao što su to činili Peter Gabriel, Sting i Phil Collins. Kćeri Katarini je obećao nastup na zadnjem koncertu turneje ako dobro izvježba repertoar i bude vrijedna u akademiji. Katarina i Zvonimir su se nekoć bavili sportom, ali kada su prestali, odlučio ih je glazbeno obrazovati jer „u Bebekovom odgoju nema ulice“. Djeci će kad sazriju dati priliku da se uključe u glazbu, ali će se sami morati dokazati radom i kvalitetom.

 

Bebekov splitski koncert na Gripama je rasprodan, ali pratite naše objave o mogućem novom datumu u 2019. godini.