E moj narode: Kerum zbog kampanje oštetio Hajduk za 350 tisuća kuna

Nakon "mukte" ića i pića u dvorištu hotela Marjan, križa na vrhu Park šume i spomenika Tuđmanu... Željko Kerum danas je stavio 'šlag na tortu' svoje predizborne kampanje koju mu od prvog dana financiraju isključivo građani Splita. Marku Perkoviću Thompsonu gradonačelnik je potpuno besplatno ustupio korištenje Poljuda za koncert kojeg će pjevač održati 30. lipnja, vjerujemo nimalo slučajno, u večeri uoči službenog ulaska Hrvatske u EU. Time je ispunio i zadnji 'vlažni san' svog glasačkog tijela, koji će mu ovim potezima lakše oprostiti što četiri godine iako nije ni dolazio na posao, Split doveo na rub bankrota.

- Odluka je duboko cinična i amoralna. Na ovaj način šalje se poruka o Splitu kao središtu najcrnjeg desnila i planskog ignoriranja zakonskih propisa. Besplatno ustupiti jedan od najvrjednijih gradskih resursa čovjeku s nekrivenim neoustaškim sentimentima, koji koncerte započinje pokličem "Za dom spremni", a ujedno i čovjeku koji Republici Hrvatskoj nije prijavio 3,69 milijuna kuna poreza držimo krajnje neprihvatljivom provokacijom te tražimo da se ta odluka povuče - očekivano je reagirala inicijativa "Drugo lice Splita", jedina prava lijeva opcija pod Marjanom.

Jednako očekivano od ozbiljnog komentara su se suzdržali kandidati za gradonačelnika i Gradsko vijeće koji naginju na desno.
- Kerum je gradsku upravu, blagajnu i gradske prostore stavio u službu svoje kampanje, novcima građana kupuje birače - bilo je sve što je o ovoj temi imala za kazati (inače glasna) Sanja Bilač, a ništa direktniji nije bio ni (inače iznimno rječit) Hrvoje Tomasović:
- Katolici su oba? Je li tako? Želim im sva blaga ovoga svijeta za kojim žude!

Vjekoslav Ivanišević odbio je pak uopće komentirati posljednji Kerumov potez, očito zabrinut kako bi na eventualnu kritiku ove odluke reagirao dio HDZ-ovih glasača.

Da se radi o pogrešnom postupku smatraju i u Udruzi "Naš Hajduk".
- U Gradu Splitu su ocijenili da je koncert Marka Perkovića Thompsona događaj od osobite važnosti za Grad, čime su onemogućili Hajduk da iznajmi stadion po komercijalnim uvjetima. Poljud će za koncert biti rezerviran tri ili četiri dana  što bi, prema našim informacijama, osiguralo Hajduku zaradu od više od pola milijuna kuna. U sadašnjim teškim financijskim trenucima za Hajduk i njegove zaposlenike, koji mjesecima nisu primili plaću, navedeni iznos bi im dobro došao, ali Grad Split očito ima neke druge prioritete. Uostalom, zbog ovakvog „maćehinskog“ odnosa gradskih čelnika prema gradskoj imovini je i pokrenut projekt Naš Hajduk.

Pravila nisu jednaka za sve

Evo i detaljnije pojašnjenja za one kojima nije jasno u čemu je zapravo problem. Grad Split ovim je potezom iz očajnički prazne blagajne Hajduka koji upravlja stadionom, izbio minimalno 350 tisuća kuna (dnevni najam Poljuda je 150 tisuća, za rastavljanje i sastavljanje pozornice trebati će minimalno tri dana, a organizatori su se obvezali naknadno klubu uplatiti 100 tisuća kuna), a sve zbog financijske koristi Marka Perkovića osobno.

Istovremeno najam stadiona je morao platiti festival "Ultra Europe" koji u Split dovodi 30 tisuća stranih turista zbog čega će čitav grad imati višestruku korist, baš kao i tvrtka Adria Entertainment koji na poljudsku ljepoticu dovodi "The Wall".
- Najam poljudskog stadiona za koncert "The Wall" je poprilično skup, kao i sama zaštita travnjaka. Međutim, vjerojatno grad Split ima pravo svoj stadion određenom izvođaču dodjeliti besplatno što mi nemamo pravo komentirati. Da smo se javili gospodinu Kerumu umjesto Brbiću možda bi i mi dobili stadion besplatno. Uostalom predizborna je kampanja u tijeku - kazao nam je Vladimir Ivanković iz tvrtke "Adria Entertainment".

Samo mjesto održavanja i koncert nisu sporni, no ne na štetu Hajduka kojem će pjevač 'donirati' 100 tisuća kuna. Poprilično skromno ukoliko izračunate koliko će zaraditi jer cijene ulaznica će po najavama biti 50 kuna za sjevernu tribinu, travnjak 70, a istok i zapad po 100 kuna.


Zato, ako ste pomislili da vas Željko Kerum više ničim ne može uznenaditi, brzo brzo se ugrizite za jezik!