I Jonathan će zaFIBRAt ovaj petak

Na hrvatskoj sceni se iza imena Jonathan krije skupina riječkih glazbenika okupljena iz raznih bendova. Oni su vokal Zoran Badurina iz Saliona, bubnjar Branko Kovačić iz Leta 3, Darko Petković Rade i Nikica Jurjević, bili su dio kultnih Pasa, a Tomislav Radinović se kalio u Mandrilima.

U 8 godina postojanja, nisu često posjećivali splitske pozornice tako da ovu željno iščekivanu glazbenu poslasticu možete čuti na festivalu Fibra u Ljetnom kinu Bačvice u petak, 5.7.2019. u 21 sat. Tom prigodom smo kratko razgovarali s Darkom Petkovićem Radom, gitaristom benda.

 

Za početak jedno nezahvalno pitanje: kako splitska publika reagira na hrvatski bend koji pjeva ne engleskom jeziku?

Mogli bi reći da super reagira, iako imamo premali uzorak od tri ili četiri koncerta u zadnjih pet godina i to većinom klupskih. Čuli smo nedavno da drugi bendovi i ljudi o nama pričaju da smo otvorili put u hrvatskoj bendovima i izvođačima koji pjevaju na engleskom jer smo prvi bend koji je publika tako dobro prihvatila.

 

Imate DIY pristup organiziranju koncerata, živite li od svirki ili imate i „regularne“ poslove? Kako ih kombinirate s nastupima?

Nemamo baš skroz DIY pristup jer LAA agencija za nas odrađuje taj posao samo nemamo klasični pristup i nemamo label. Imamo svi regularne poslove i sve to kombiniramo jer puno ulažemo u bend. Al do sad funkcionira, probat ćemo ostat ustrajni i napravit sve što smo zamislili. Dobro je to jer možemo bit slobodni i ne moramo pristajati na nikakve kompromise.

Kako teče vaš proces pisanja pjesama i slaganja albuma?

Imamo jedan neuobičajeni način pisanja pjesama u koje nema jednog autora koji dođe sa svojom idejom nego se pjesme rade na probi, nastaju iz đemanja koje snimao i hvatamo zanimljive trenutke u kojima smo osjetili neku drugačiju super energiju i onda na tome radimo. Mislim da smo uspjeli sagraditi jedan super odnos na tome, suspregnut malo ego i stvarno slušat pjesmu šta nam govori.

 

Imate li već materijala za treći album? Možemo li ga očekivati uskoro?

Imamo jako puno materijala, al' smo zadnjih godinu dana potrošili puno vremena na druge stvari oko benda, a i neke nove prinove su došle. Treba malo sjest i radit. Nećemo još ništa obećavat, al' tko zna, možda već i početkom 2020 budemo imali nešto.

 

Prvi nastup Jonathana u Splitu je bio u listopadu 2014. u Judinom drvu. Što se promijenilo u ovih 5 godina?

Uf, ja imam osjećaj da sam tri života od tad proživio. Jako puno, imamo jedno bogato životno iskustvo i petero nove djece u bendu. Sad treba ubacit u šestu brzinu.

 

Fibra je dvodnevni glazbeni festival koji se s prvog izdanja na tvrđavi Gripe ove godine seli u Ljetno kino Bačvice 5. i 6. srpnja 2019. Festivalske ulaznice možete kupiti po cijeni od 115,00 kn, odnosno 140kn na dan festivala. Dnevne ulaznice su po cijeni od 65kn, odnosno 90kn na dan festivala. Više o prodajnim mjestima ali i ostalim izvođačima, pogledajte na službenoj stranici festivala. (https://www.fibrafestival.com/