Mala karavana dizajna u Trogiru

Trogir dobiva svoj prvi mali sajam dizajna točnije hand made sajam. Stara gradska loža će u subotu 1.6. s početkom u 17h biti okićena rukotvorinama u kojem će uživati i domaći i turisti. Organizatorica, Ivona Kuzmanić iznimno je ponosna jer kaže kako je Trogir uspavana ljepotica koju samo treba probuditi. Ideja se dugo motala po njenoj glavi, a uz pomoć prijatelja uspjela je pokrenuti male idejne kotačiće.

Ivona, objasni nam, odakle je došla ideja za organizacijom Mala Karavana Dizajna u Trogiru?

Ideja o jednom malom sajmu dizajna u mom gradu dugo se motala po glavi. Kako sam uz Brigitu Ercegović osnivač brenda ,,Knot'' koji se bavi ručnom izradom nakita i sama sam prisustvovala sličnim sajmovima kao što su Tjedan dizajna Zagreb, Na bini, Čajanka kod Zeusa, WIP Coworking.
Sajmovi nisu nepoznanica. Kroz njih sam upoznala predivne ljude i naša druženja su se pretvorila u pravu malu karavanu dizajna. Upravo će oni biti i moji gosti na ovom trogirskom sajmu.

Koja su ograničenja kočila projekt?

Nekih posebnih kočenja i nije bilo. Imala sam pozitivan odgovor, a ujedno i malu pomoć u realizaciji ideje od strane grada i turističke zajednice te im se ovim putem i zahvaljujem. Svi koji se bave organizacijom i sami znaju koliko to može biti stresan posao od vremenske prognoze pa sve do samih izlagača s obzirom na to da su i sami u velikim pripremama za sezonu. Samu organizaciju opisala bi ovako: ja sam sat koji ne funkcionira bez onih kotačića u mehanizmu, a ni sama ne znam što bi bez svojih ljudi. Oni dobro znaju koliko su mi važni i da svi zajedno možemo napraviti puno za ovaj  grad.

Što će turisti i domaći vidjeti na ovom  sajmu?

Naši sugrađani i turisti moći će vidjeti prekrasne stvari, dizajnirane i ručno rađene, a što je najvažnije s hrvatskim su potpisom. To je ono što bi trebali u budućnosti njegovati s posebnom pažnjom. Jer čemu služe uvezeni predmeti kao suvenir iz hrvatske? Ne shvaćam poruku, ali o tome bi mogli na dugo i na široko.

Ukratko tu su i akteri Male karavane dizajna koje bi svakako trebalo spomenuti: Deni Design –dizajner Danijel Hrg, akademska slikarica Zrinka Barbarić, francuska modna dizajnerica i stilistica s hrvatskom adresom Emilie Renard, SV Design- dizajnerica Suzana Vuljan, Art obitelj Modić concept store ForGas, By Lyna Conceptstore , mlada dizajnerica Mirna Vučemilo,  Zeus and Us-  dizajnerice Lena Bilić i Jana Pivalica, Bag- dizajnerica  Ana Gjivoje, Tihomir Beara, Mannual Apparel, Concept store Nered te naša malenkost Knot-Brigita Ercegović i Ivona Kuzmanić.

Kako se osjećaš kada nešto radiš za sebe i svoj grad?

Dugo sam njurgala i bila medu onima koji su iz naslonjača komentirali društveni život grada Trogira i onda se zapitala tko čini društveni i kulturni život ovog grada. Nije sigurno sv.Lovre i Radovanov portal. Sajam uz pomoć malih ruku ne iziskuje neki pretjerani  trošak i zato mi je posebno drago što mogu sa svojim prijateljima doprinjeti  za ovaj prekrasni grad.

Hoće li se sajam vratiti i 2020.?

Ako se mojim sugrađanima  svidi koncept zašto ne? Uistinu ne očekujem previše jer kako kažu prvi mačići se u vodu bacaju.