Nove glazbene poslastice na Tvrđavi sv. Mihovila u sezoni 2015.

Tvrđava sv. Mihovila i u 2015. ostaje vodeći koncertni prostor u Dalmaciji, a publici već uoči ljetne sezone najavljuje niz kvalitetnih nastupa domaćih i inozemnih imena iz svijeta glazbe i umjetnosti koji će nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu tijekom narednih mjeseci ne samo u Šibeniku, već i u široj okolici.

Ne čekamo da se ljetna atmosfera zagrije već je zagrijavamo i sami s vokalnom senzacijom Perpetuum Jazzile koja otvara koncertnu sezonu 2015. Pozivamo sve da nam se pridruže na ljetnoj pozornici u nedjelju, 3. svibnja s početkom u 20 sati i ne propuste istinsku  glazbenu poslasticu koja će na pravi način uvesti našu publiku u novu uzbudljivu sezonu.“ izjavila je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Tvrđave sv. Mihovila.

Slovenski vokalni orkestar  Perpetuum Jazzile snažne ritmove, bogate harmonije, neusporedivu kreativnost i osobitu mješavinu popa, jazza, gospela, bluesa, brazilske bossa nove, disca i funka kombinira s jedinstvenim izričajem gdje ljudski glas oponaša glazbene instrumente, uglavnom udaraljke, i to je prava posebnost ove skupine umjetnika koji ovom prigodom prvi put nastupaju u Dalmaciji.

„Veoma se radujemo našem prvom koncertu u Dalmaciji i to baš u Šibeniku! Uvijek nam je lijepo pjevati pred u stvari našom publikom i još u ovakvom predivnom ambijentu šibenske tvrđave. Hrvatska publika nam je posebno draga, želimo si samo dobrih emocija na koncertu i međusobne magične energije“ izjavio je povodom najave koncerta  Boštjan Usenik, drugi tenor te generalni menadžer Perpetuum Jazzile-a.

 Gastronomija je jedna od osnova programske orijentacije u nadolazećoj sezoni na tvrđavi koju najavljuje spektakl  Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom koji je središnji događaj festivala Okusi Mediteran. U ekskluzivnom ambijentu Tvrđave sv. Mihovila  u petak, 29. svibnja svoja umijeća u pripremi vrhunskih lokalnih namirnica predstavljaju tri svjetska majstora gastronomije: San Degeimbre iz  restorana L'air du temps, Eghezee, Belgija (2 Michelinove zvjezdice), Lionel Levy iz restorana Hotel Dieu/Intercontinental, Marseille, Farncuska (1 Michelinova zvjezdica) i   Guillaume Sourrieu iz restorana   L'Epuisette, Marseille, Francuska (1 Michelinova zvjezdica). U podzemnim prostorijama tvrđave sv. Mihovila za vrijeme trajanja Okusi Mediteran za sve posjetitelje dodatna ponuda bit će i  Festival vina na kojem će domaći i strani vinari predstaviti svoje vrhunske proizvode. Događanje Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom kao i Festival vina odražava se u suorganizaciji festivala Okusi Mediteran i Tvrđave sv. Mihovila, a sve zajedno pod kapom Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Glazbeno-scenski program Tvrđave u sezoni 2015. godine čine ne samo događanja u organizaciji Tvrđave, već i drugih organizatora koji su se javili u okviru Poziva za predlaganje programa na tvrđavi sv. Mihovila koji je trajao tijekom ožujka.

Iznimno smo zadovoljni odazivom hrvatskih promotora i predloženim programima, od kojih je prvi u kalendaru događanja na Tvrđavi  Deboto festival (5. i 6. lipnja) u organizaciji Svibanjprojekta iz Zagreba.  Zavodljiv trodnevni program pod nazivom Deboto festival, nova festivalska zvijezda na šibenskom nebu specijalno namijenjen  glazbenim  i gastro hedonistima  na rasporedu je u prvom vikendu lipnja. Uvod u festival započinje glazbenim programom na Maloj loži uz prezentaciju lokalnih vina i hrane, od 16 do 20 sati, dok će se glavni glazbeni program i after party održati na Tvrđavi sv. Mihovila od 20 sati. Popis umjetnika koji će se pridružiti u prvom izdanju ove uzbudljive glazbene avanture svakako poziva na druženje u ambijentu tvrđave:  RAINER TRUEBY, bivši član projekta A Forest Mighty Black i današnji majstor rijetkih vinila i vina koji nastupa diljem svijeta šireći svoju viziju "dobre glazbe", TOM WIELAND (7 samurai) je legendarni muzikolog, DJ, producent, autor kompilacija, radijski voditelj i promotor, ALEX BARCK koji je postao poznat kroz planetarno uspješni bend Jazzanova krajem devedesetih, EDDY & DUS hrvatski DJ i producentski dvojac koji  zajedno čine izvanredan deep house i jazz projekt sa snažnim utjecajem različitih plesnih žanrova, čiji smo zajednički nastup čekali više od 13 godina.

Kalendar događanja nastavlja se sa nastupom ŠPD Kolo, simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH i gosti (13. lipnja). Šibensko “Kolo” i Simfonijski puhački orkestar OSRH i ove će godine novim programom očarati svoju vjernu šibensku publiku u subotu, 13. lipnja.  Zajedno sa svojim gostima,  nastupit će na Tvrđavi svetog Mihovila kako bi svi zajedno odali priznanje jednom od najvećih hrvatskih skladatelja u povijesti, Jakovu Gotovcu čiju 120. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine. Koncert donosi presjek njegovih najpoznatijih djela: od klapskih obrada, zborskih do instrumentalnih djela, suita iz opere  i čuvenih opernih zborova  iz komične opere “Ero s onoga svijeta“. Koncert šibenskog Kola je i ove godine u organizaciji Tvrđave sv. Mihovila.

 

Pjevač kultnog Haustora, Darko Rundek i njegov Rundek Cargo Trio svoj će dugoočekivani novi album Mostovi premijerno predstaviti upravo nastupom na Tvrđavi sv. Mihovila u petak, 19. lipnja kao idealna kulisa za  evokaciju nekih minulih vremena koja su obilježila regionalnu alt - rock scenu.   Organizator koncerta Darka Rundeka je Tvrđava sv. Mihovila.

Veselimo se predstavljanju našeg novog albuma u mističnom prostoru i posebnoj atmosferi koju nosi Tvrđava Sv. Mihovila! Na koncertu ćete čuti pjesme novog albuma, ali i nezaobilazne starije uspješnice iz moje dugogodišnje karijere istaknuo je Darko Rundek najavljujući koncertnu premijeru albuma u Šibeniku.

Nakon iznimno uspješnog prošlogodišnjeg plesnog koncerta, najpoznatiji hrvatski profesionalni folklorni ansambl LADO ponovno gostuje na Tvrđavi sv. Mihovila u srijedu, 22. srpnja spreman da šibenskoj publici priušti sjajnu zabavu u okrilju hrvatske glazbene i plesne baštine.  Ansambl LADO publici će predstaviti mješoviti repertoar raznolikih koreografija koje obuhvaćaju plesnu i glazbenu tradiciju različitih hrvatskih regija, uz prikaz jedinstvene kolekcije narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha. I ove godine Ansambl Lado dolazi u Šibenik u organizaciji Tvrđave sv. Mihovila i Šibenskog plesnog festivala.

I u 2015. godini Terraneo Summer Break odabrao je tvrđavu sv. Mihovila kao partnera i njenu jedinstvenu atmosferu za nezaboravne koncerte pod brandom Terraneo. Terraneo Summer Break je na programu 24. i 25. srpnja, a detalje o izvođačima objavljujemo uskoro.

Od kada je prije 10 godina izdala svoj debitantski album “Rosa”, cijenjena sarajevska umjetnica Amira Medunjanin do danas je napravila puni krug i započela iznova predano “crtati” neke nove krugove. U programu pod nazivom Silk&Stone popularne sevdalinke, kao i druge tradicijske pjesme iz zemalja regije, na jedan  nekonvencionalan način šibenska publika imat će prilike doživjeti u petak, 31. srpnja s početkom u 20 sati, u organizaciji Aquarius Recordsa.

Kamen temeljac drugog izdanja SuperUho festivala položit će se dan prije početka samog festivala,u ponedjeljak, 3. kolovoza nastupom jednog od najpopularnijih punk rock'n'roll bendova u svijetu  vrlo cijenjenog i kod nas – američkog benda Flogging Molly. Popularni glazbenici za tvrđavu pripremaju posebni program i interpretaciju, a nakon što Flogging Molly rasplamsaju strasti uvodnim koncertom na Tvrđavi, SuperUho Festival nastavlja nizom koncerata koji će se održati na šibenskom pristaništu TEF od 4. do 6. kolovoza.

Početkom godine Massimo je objavio dugoočekivani, novi studijski album „1 dan ljubavi“ koji donosi hitove Suze nam stale na put, Ispod nekog drugog neba, kao i aktualni singl „1 dan ljubavi“. Dajući pjesmama dio sebe, odavno se nametnuo kao vrhunski interpret, što potvrđuje i nekoliko uzastopnih Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Koncert na Tvrđavi sv. Mihovila održat će se u srijedu, 12. kolovoza u sklopu turneje Jedan dan ljubavi u organizaciji Aquarius Recordsa.