Novi zakon je na snazi – „Zakon soli“ koji predstavlja grupa LIBAR!

Na ovogodišnjoj XX. Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku, grupa Libar predstavila nam je svoj novi singl „Zakon soli“.

Ovo im je ujedno i deseti nastup na festivalima uključujući RockOff i Splitski festival, s obzirom na to da je grupa osnovana 2007.godine, a ove godine slave i desetu godišnjicu djelovanja.

Grupa Libar se posebice istaknula 2010. godine gdje su nastupili na "Večerima Dalmatinske Šansone" i osvojili čak tri Šansonijera sa svojom prvom autorskom pjesmom „Dite“ koja je i dan danas veliki hit. Upravo im je ovaj veliki uspjeh donio diskografski ugovor i nekoliko godina održavanja koncerata širom Hrvatske. Ove godine je prva večer festivala bila pregled najboljih skladbi od 1998. – 2016. gdje i grupa Libar izvela pjesmu „Dite“ na

istoj bini, ali sedam godina kasnije.

„Odsvirali smo je drugačije, zrelije, sirovo, bendovski bez orkestra. Poseban je to gušt.“, komentirao je Sina Jakelić.

Pjesma „Zakon soli“ se u tu priču savršeno uklopila, jer je tematika pjesme bliska pjesmi „Dite“ pa se i tako zaokružila veza Libra i Šansone.

„Inače, „Zakon soli“ je ka i većina pisama Libra, art-rock stvar, slojevitoga aranžmana i za širu publiku manje pitka, ali naša skromna publika voli slušati i slušati, pa ponovo slušati, jer nakon par godina još uvik mogu otkrit detalje, sitnice u aranžmanu i skrivene vokalne dionice u miksu. Ili možda samo guštati u dobroj pismi... Ne trudimo se raditi pitke hitove na brzinu, niti gađamo određenu publiku, pisme se dogode spontano iz trenutne situacije u životu, u žaru momenta, a tekstovi su mahom autobiografski, bez puno fikcije. Na sriću, imamo nekoliko autora u bendu (Mario Alajbeg, Ivan Ivanišević...) pa kad se rodi ideja za pismu ili kućna demo snimka, preslušamo je i aranžiramo zajedno, po potrebi.“ rekao je Jakelić.

 U studiju su imali vrhunsku ekipu od „doktora gitare“ Damira Rakića (iz Čuvara Svirala) do genijalnog splitskog all-round glazbenika Jana Ivelića – Pele , a sve pod budnim uhom kultnog producenta Ivice Čovića – Pipa koji je velika legenda ex-yu i hr diskografije (Haustor, Metak, Regata...).

„Ovo nam je druga suradnja s njim, producira nam je pismu "Vrh" koja je 2013. skupila na Šansoni nagradu za najbolji tekst.“ kazao nam je Sina.

Na ovom odličnom singlu kao i na Šansoni surađivala je i mlada perspektivna studentica glume kao i fenomenalna pjevačica Uršula Najev. Oko aranžmana je pomogao i Nikola Džaja, iznimno talentiran glazbenik koji ima svoj progressive-rock projekt Space in Space, u kojem sam sve sklada, snima, svira, producira, ali je i bubnjar, kao i glazbenik. Nikola je i ranije surađivao s grupom Libar na nekim prethodnim singlovima, a spomenuti umjetnici nisu dio grupe Libar, no uvelike su pomogli dečkima oko novog singla „Zakon soli.“

„Šta se tiče same pisme... neman tu puno za reć, sve piše u tekstu. Bez ljubavi sve prestaje, kaže Hus. Ali strpljiv nebu je bliže. Mene osobno je ova pisma očistila i okrenila novu stranicu u mojoj glavi. Skladanje je katarza. Uvik.“, kaže nam Sina.

Dečki planiraju održati koncert 13.10. u splitskom klubu Zenta, ex O'Hara gdje su praktički rezidentni bend, iako im je želja napraviti i malo veći koncert s ozbiljnijim produkcijskim pristupom povodom 10 godina djelovanja.