Petar Beluhan: „Svašta je moguće ako se dogovoriš sa svemirom“

Mayales su ime koje na hrvatskoj glazbenoj sceni postoji već više od dva desetljeća, ali sa samo tri izdana albuma u tom periodu. Svaki od njih je malo remek-djelo svog žanra, a posljednji, „Simbol za sunce“ će po drugi put u posljednjih godinu dana svirati pred šibenskom publikom, ovog puta u sklopu Ljetnog Yammatova na Tvrđavi svetog Mihovila u petak, 10. kolovoza, u 21 sat zajedno s Pips, Chips & Videoclips. Pred nastup u rodnom gradu gitarista Mayalesa, Vladimira Mirčete, s nama je kratko popričao pjevač, i uz Vladu drugi spiritus movens benda, Petar Beluhan.

Osim pisanja za druge izvođače, što se događalo s Mayalesom između „Svima želim raj za sve“ i „2“? Period od 13 godina je poprilično dug za pauzu u izdavanju albuma.
Bila je to neka luda hibernacija, valjda smo kontemplirali oko toga kako ući u 21.st. Mnogo mi stvari iz tog dugog perioda nisu potpuno jasne, da ne kažem da su ostale u nekom dimu. Međutim, znam da smo bili marljivi i pisali glazbu, ustrajno i fanatično. Tako da i dan danas vadimo pjesme napisane u tom razdoblju.

Mile Kekin je prije nekoliko dana rekao kako živi isključivo od glazbe i to jako dobro. Je li to stvarno moguće u Hrvatskoj a da ne izvodite narodno-popularne pjesmuljke ili niste Hladno pivo?
Svašta je moguće ako se dogovoriš sa svemirom, ako nisi objestan, ako si spreman za pristojno klošarenje. Trebate znati da je Mayales sastavljen od devet individualaca, s jedne strane mi smo poprilično različiti, pa tako i u odabiru strategije kako preživjeti ovaj život. Osobno ja uživam lijep život, a bavim se samo glazbom. 

Već godinu dana nastupate sa „Simbolom za sunce“, kako je publika prihvatila ovaj album? Ipak ste krenuli kao acid jazz predstavnici u Hrvatskoj.
Onako kako ja doživljavam stvari, SZS, ali i cijeli Mayalesove povratak u ovom stoljeću, prihvaćen je sjajno, posebno ako uzmemo u obzir da se ovdje radilo... pa ajmo reći o relativno eksperimentalnoj glazbi. Isprika što se ponavljam, ali posljednjih nekoliko godina unazad čaša je napola puna, a ponekad se i prelije. Od 2012. polagano privlačimo novu publiku, ali pridobivamo povjerenje naše stare publike. Stvari se lijepo razvijaju pa je sad primarni zadatak održati kontinuitet.  Držite nam fige.

Kako to da je Tereza Kesovija pristala na suradnju? Ostatak albuma nema zvučnih imena, a ni Roadie nije njen standardni žanr.
Pa ni sam ne znam zašto je točno pristala. Možda smo rođeni pod sretnom zvijezdom, možda joj se dopala glazba. Kako bilo, ta suradnja je ispala neopisivo lijepa i jednostavna, neponovljiva Tereza bila je iznimno susretljiva i ekspeditivna. Divna žena, jedinstven umjetnik.
Na SZS gostuje jako puno velikih umjetnika i dragih prijatelja, tu su još i Valerija Nikolovska, Ivana Starčević,  Kristijan Beluhan... i još čitava četa Đana koji su nam pomogli napraviti stvarno sjajan album.

Hoće li biti iznenađenja u Šibeniku?
Iznenađenje je naše prezime, ha ha ha... Pa naša publika zna da uvijek s nečim iznenadimo, uvjeren sam da će tako biti i na Ljetnom Yammatovu. Ako ništa drugo, činjenica je da ćemo prvi puta nastupati s našim dragim prijateljima iz Pipsa, da ćemo nastupiti na jednoj od najljepših ljetnih pozornica na svijetu... Već je to razlog da se veselimo i pozovem publiku da nam se pridruži na posebnom koncertu.

Ulaznice za Ljetno Yammatovo fueled by Cockta po cijeni od 60kn u pretprodaji potražite na Entrio prodajnim mjestima (https://www.entrio.hr/outlets) i stranici (https://www.entrio.hr/event/ljetno-yammatovo-pips-chips-videoclips-mayales-dj-maminho-5285), a više o samom događaju pogledajte na Facebook stranici događaja  (https://www.facebook.com/events/227070708087753/).