Prvi hrvatski festival handpan glazbe na Antoničinom mlinu

Prvi hrvatski festival handpan glazbe održat će se 2. kolovoza u Žrnovnici, na Antoničinom mlinu.

Na jednom bajkovitom mjestu, odmah do izvora rijeke Žrnovnice, stoji jedan stotinama godina stari mlin. Okružen prekrasnom prirodom, žuborom rijeke, prekrasnim stijenama i pjevom raznih ptičica, savršeno je mjesto za odmor i kratko odvajanje od realnosti. Kao da te vrati u prošlost, u neka davna vremena i daje ti taj nekakav osjećaj prave iskonske Dalmatinske tradicije. Jedini mlin u Hrvatskoj koji posljednjih 400 godina nije prestao raditi je upravo ovaj, Antoničin mlin, a najstariji pismeni trag gdje se spominje je još iz 1685. u dokumentu koji se još i tada odnosio na pretke tadašnjeg vlasnika tako da njegova starost danas zapravo nije poznata, a od 19. Stoljeća je u vlasništvu obitelji Aljinović među kojima su i Marko i Sasha Aljinović, jedni od organizatora našega Prvoga hrvatskoga festivala handpan glazbe.

A što je točno handpan? Svakako neobičan naziv za tako prekrasan instrument koji postoji tek 22 godine, a već sada se popularizirao i sve je više zastupljen u cijelom svijetu. Ne biste vjerovali, nastao je u Švicarskoj, a korijene vuče sa Kariba. Riječ je o instrumentu koji svojim zvukom i vibracijom osvaja srca mnogih ljudi, dapače ostavlja ih u čudu, a svojom širokom primjenom prodire sve dublje u ljudsku svakodnevicu. Obzirom da ima jako terapeutska svojstva, sve se više koristi za muzikoterapiju, rad sa autističnom djecom, u holistici, za meditaciju, za opuštanje, ali isto tako i za koncertnu glazbu. U ovome okruženju na mlinu biti će pravi melem. U Hrvatskoj postoje tri proizvođača instrumenta među kojima je trenutno najistaknutiji VIBE Handpan. Instrument se radi ručno pomoću čekića, a napravljen je od metala te je potrebna iznimno velika vještina i znanje kako bi se instrument mogao napraviti

Obzirom da je instrument sve popularniji u Hrvatskoj te se počela formirati jedna prekrasna zajednica svirača, tako se rodila ideja i za festivalom. Desila se prekrasna priča. 2.8. Okupiti ćemo se na Antoničinom mlinu kako bi organizirali Prvi festival handpan glazbe u Hrvatskoj s ciljem stvaranja i povezivanja zajednice te predstavljanja samog instrumenta, hrvatskih proizvođača te raznih glazbenika, umjetnika, organizacija i programa. Jedna prekrasna sinergija dalmatinske tradicije, holistike, druženja u prirodi, domaćih proizvoda, OPG-a, umjetnosti i meditativne glazbe. Tu će biti cjelodnevni program i za odrasle i za djecu, osigurani ručak i večera. Idealno mjesto i vrijeme za pustiti djecu i mozak na pašu te okušati se u raznim kreativnim  i rekreativnim aktivnostima, provesti dan u prirodi, kušati neke domaće proizvode, pogledati izložbu raznih slikara i izlagača, sjajna prilika za isprobati svirati handpan i poslušati prekrasnu i opuštajuću, moglo bi se reći i čudesnu glazbu! Uz sve to, jedan sretnik koji zaigra lutriju imati će priliku i osvojiti vlastiti instrument i odvesti ga kući. Ulaznica za festival, sve radionice, glazba i hrana su na dobrovoljne donacije, dostupne za sve ljude. Zahvaljujući VIBE Handpanu koji samo za ovu priliku radi nove instrumente te Ivanu Judašu koji je trenutno jedina osoba koja podučava ovaj instrument u Hrvatskoj kroz djelovanje svog obrta “Od Srca”, kroz cijeli dan biti će dostupne radionice handpana, a paralelno s njima biti će razne radionice usmjerene na kreativnost I umjetnost, povezivanje sa sobom, povezivanje s prirodom I Ayurveda te radionice za djecu koje će uključivati izradu instrumenata od prirodnih materijala, sviranje, skakanje po trampolinu, crtanje, turu oko mlina, miješenje tijesta itd.

Kako bi se formirao ovaj festival, okupilo se više organizacija sa područja Splita. Tu su VIBE Handpan - proizvođači Handpana iz Splita, Seosko Gospodarstvo Antoničin mlin, Ivan Judaš – popularni Handpan svirač te trenutno jedini učitelj Handpana u Hrvatskoj, Ubijmo Dosadu – projekt udruge Momentum Tončija Viskovića koji vodi klub Kocku u Splitu te nudi razno razne društveno korisne programe, Kuća Sunca – udruga koja se bavi promicanjem kreativnog sadržaja i umjetnošću, Nicole Marijamagdalena Šain sa svojim projektom Earth Healing koji se fokusira na povezanost sa majkom Zemljom, ekologiju te umjetnost, Siniša Nosil I Gracija Petek koji se bave ljekovitim biljem i povezivanjem s biljkama. Veliku podršku festival dao je Ivan Tokić sa donacijom hrane za festival, a on je osnivač Novih Starina, samoodržive zajednice u Solinu koja je nastala kroz 18 godina njegovog djelovanja gdje je transformirao divlji deponij smeća u utočište za mnoge ljude iz cijeloga svijeta.

Link na event: https://www.facebook.com/events/2428398147302450