xSTaticu odbijen zahtjev da oslikaju zgradu Dalmacijavina

Festival xSTatic ove godine će se održavati od 14 do 16. lipnja, a uz umjetnički graffiti i glazbeni program, održat će se i natjecanja u košarci, break-danceu, hip-hopu, skateboardingu i rolama.

Ideja organizatora, udruge "Festive", bila je da se festival održi na prostoru nekadašnje tvornice "Dalmacijavina" u trajektnoj luci, no iako su imali dopuštenje stečajnog upravitelja tvrtke, Lučka uprava Split koja upravlja trajektom lukom, im je odbila zahtjev zbog sigurnosnih i konzervatorskih razloga.

- Razumijemo i poštujemo odluku, no iako je direktor Lučke uprave bio iznimno korektan i susretljiv, žao nam je što nećemo moći ostvariti ovu zamisao. Cilj nam je bio jedinstveno i moderno oslikati pročelje zgrade Dalmacijavina, koja je sada ruglo grada i bode u oči sve putnike koji trajektom ulaze u gradsku luku. Uvjereni smo da bi to bila atrakcija, kojom se ni jedna gradska luka ne može pohvaliti. No, tko zna, možda u neka druga i bolja vremena - kazuju iz xSTatica.

Festival će se ove godine tako ponovno održati na prostoru SC "Gripe", na način da će se crtati preko prošlogodišnjih radova (osim zida na kojem je DJ Bronson), a noćni dio programa u klubu O'Hara.