Zafibrajte i večeras na Tvrđavi Gripe

Prvi - drugi dan Fibra Festivala je počeo snažno, tehnički savršeno i odlično pripremljeno uz nastup Slow Motion Suicide koje nije omela činjenica da je u trenutku njihovog nastupa na Gripama bilo više organizatora nego posjetitelja i dali su sve od sebe da odlično odrade nastup. Šteta što ih nije doživjelo više ljudi, obavezno staviti na popis bendova koje treba čuti uživo.

 

Markiz je bend koji već godinama nekako prolazi ispod radara iako svojom kvalitetom zaslužuju puniti velike dvorane. Beskompromisno karakterističan i prepoznatljiv vokal pjevačice je savršena podloga za prostor kakvi su tvrđava i festival ovakve vrste, nadajmo se kako će ih publika koja je pomalo počela puniti prostor pred kraj njihovog nastupa nagraditi posjetom nekom drugom njihovom koncertu.

 

Partibrejkersima nema smisla trošiti riječi, kao ni o Letu 3. Treba pomalo zavidjeti ljudima koji nikad nisu bili na njihovim nastupima jer će takvi tek doživjeti stari rock u svom punom i euforičnom sjaju. Ni jedni ni drugi nisu razočarali i do pola pun plato na tvrđavi je odjekivao kao je prisutno puno više ljudi na puno većem prostoru.

 

Nezahvalni slot iza Leta 3 su dobili Rolo koji su nastupali pred osjetno manjim brojem publike, a nakon njih je bio zakazan nastup Irene Žilić. Je li bilo do imena koja nisu zvučna kao prethodna dva benda, kasnijeg sata, ili bure koja je probijala do kosti, otužnija atmosfera je počela prevladavati, što ove profesionalce nije spriječilo da daju sve od sebe.

 

Fibra festival su krenuli s nizom nesreća. Prva je što pokušavaju organizirati nešto u Splitu, gradu koji je previše nezahvalan da bi zaslužio nešto kvalitetno, ali u kojem živi šačica ludih entuzijasta i tvrdoglavo ne odustaje od svoje namjere. Samo zbog te tvrdoglavosti zaslužuju uspjeti. Druga se vremenske neprilike gdje su se na njih okomili i jugo i bura, pa je prvi dan prebačen za nedjelju zbog nevere, a drugog je poharala bura na koju nitko nije spreman u ovo doba godine. Srećom su na festival došli posjetitelji gladni ovakvih događanja kojima ni neubičajeno niska temperatura nije smetala da se zabave. Treća je što su jedni od niza organizatora koji imaju nezahvalan zadatak preodgajati splitsku publiku kojoj je nedolazak na vrijeme sasvim uobičajena i normalna pojava. Nekoliko posljednjih godina se splitski klubovi nastoje držati zadanih rasporeda, ali je i publika još uvijek podjednako troma, a to prenose i na velike koncerte, kao i na kina, kazalište i sve ostale zamislive manifestacije.
 

Za večeras je najavljen jednako izvrstan line-up: prema rasporedu od petka ulaz se otvara u 18 sati, Rezerve se na pozornicu penju u 19 sati, a nakon njih su She Loves Pablo u 19:45 (umjesto Jonathana). U 20:50 vas očekuju Kojoti iza kojih slijede M.O.R.T. u 22 sata, Vojko Vrućina u 23 sata, Krankšvester u 23:50, a prvi (od, nadajmo se, mnogih) festival zatvaraju High5 u 00:40. Ulaznice po cijeni od 95 kuna možete kupiti na ulazu, djeci do 12 godina je uzlaz besplatan uz pratnju odraslih. Više o festivalu pronađite na njihovoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/fibrafestival/) i događaju (https://www.facebook.com/events/1928551720513053/).

 

Ako će drugi - prvi dan u nedjelju biti iti malo sličan prvom - drugom danu, onda se apsolutno treba prisiliti popeti na Tvrđavu Gripe i podržati ovaj festival da ne doživi sudbinu svog uzora Terranea. Nećete požaliti ako zafibrate na Tvrđavi Gripe.


Foto: Darko Škrobonja