10. MAGfestival: Nakon sjajnog otvorenja festivala u subotu (31.8.) nastupa Puhački kvintet Kalamos

Thorwald Jorgensen, jedan od vodećih svjetskih svirača teremina u pratnji MAGansambla održao je sinoć  sjajan koncert s tereminom pred krcatom publikom u Muzeju grada Splita.

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – koncerti na otvorenom te okrugli stol na temu „Splitska glazbena scena prije deset godina i danas“ u ponedjeljak 2.9. u 11 sati u Muzeju grada Splita.

 

Jubilarni 10. MAGfestival nastavlja se koncertom u subotu (31.8.) na kojem će nastupiti Puhački kvintet Kalamos kojeg čine Dunja Čolić (oboa), Yaroslav Sadovyy (klarinet), Dominik Grgić (saksofoni), Rude Mimica (bas klarinet) i Matko Smolčić (fagot). Reed Kvintet je sastav drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak (engl. reed). To su oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot uz njihove srodne varijante. Sastav se pojavljuje na svjetskoj sceni prilično nedavno (sredinom 1980-ih). Novi tip ansambla uskoro dobiva priznanje ozbiljne kritike, a ugledni ga časopis Times proglašava «najboljim novim glazbenim formatom na svijetu».

Kalamos Kvintet je prvi i jedinstveni takav sastav u široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu te u kratkom vremenu ostvaruje niz uspješnih recitala na ljetnim manifestacijama i festivalima duž  Jadrana i šire (Omiš, Rovinj, Sinj, Solin, Split, Zagreb itd.) Članovi kvinteta često surađuju s mladim skladateljima u Hrvatskoj i inozemstvu te ih tako potiču na širenje koncertnog repertoara suvremene glazbe za ovakav tip ansambla. Nastupi su izazvali odličnu reakciju domaće i strane publike, ali i dobili visoke ocjene kritike. Početkom 2019. godine u suradnji s izdavačkom kućom NOTA BENE izdali su mini album s četiri kompozicije domaćih autora posvećene Kalamos kvintetu.

Jedini živući skladatelj iz njihovog programa je pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) koji se profilirao u jednog od najistaknutijih glazbenika mlade generacije. Diplomirao je kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Poslijediplomske studije završava na Konzervatoriju u Lausannei te na Hochschule für Musik u Kölnu kod gdje je istodobno studirao i kompoziciju te improvizaciju. Autorom je skladateljskog opusa kojeg čini više od 50 orkestralnih, komornih, solističkih i vokalnih skladbi raznih žanrova. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj skladateljski rad. Njegova skladba „Ride for Five“ bit će praizvedena na MAGFestivalu.

Program:

Gustav Holst

St. Paul’s Suite (obr. Y. Sadovyy)

Jig

Ostinato

Intermezzo

Finale. The Dargason

 

Antonín Dvořák

Humoreske, op. 101 (izbor, obr. Y. Sadovyy)

Vivace

Poco Andante

Poco Andante e molto cantabile

Poco Andante

Vivace

 

Bruno Vlahek

Ride for Five (praizvedba)

I. Maestoso - Allegro deciso

II. Adante ipnotico

III. Vivacissimo, molto capriccioso

 

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Suita br. 4, op. 61, „Mozartiana“ (obr. Y. Sadovyy)

Gigue

Menuet

Preghiera

Thème et variations

 

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Hrvatsko društvo skladatelja. Festival medijski pokrivaju: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, SoundGuardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, Sound Report, Studentski.hr, Radio Sunce, Svijet Kulture i Muzički informativni centar.

Svi koncerti se održavaju u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati. Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert te paket za sve koncerte po cijeni od 140 kn, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte su mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.