2. Dani smijeha u Zlatnim vratima

U organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, 2. Dani smijeha održat će se od 2. do 5. svibnja u 30 neovisnih kina u 27 gradova diljem Hrvatske. Od petka do nedjelje, u tri dana posvećena smijehu, gledamo četiri Chaplinova filma od kojih su neki snimljeni i prije više od stotinu godina, u rasponu od 1917. do 1921. godine, i u kojima se redom u glavnoj ulozi pojavljuje njegov najpopularniji lik i filmski alter-ego Skitnica. U tijesnom odijelu prekrivenom zakrpama, prevelikim cipelama i sa smiješnim cilindrom na glavi, Skitnica je odavno ušao u popularnu kulturu i postao njezina kultna figura.

PROGRAM U ZLATNIM VRATIMA

2.5.
17.30 USELJENIK; PASJI ŽIVOT; DOKOLIČAR (Chaplin)
20.15 STANLIO I OLIO

3.5.
17.30 STANLIO I OLIO
20.15 MALIŠAN (Chaplin)

4.5.
17.30 SVJETLA VELEGRADA (Chaplin)
20.15 STANLIO I OLIO

Mališan, prvi Chaplinov dugometražni igrani film koji je režirao, producirao, napisao scenarij, skladao glazbu i odigrao glavnu ulogu, odmah je postao hit u kinima, a danas se smatra najslavnijim filmom iz ere nijemoga filma. Radnja prati Skitnicu u najnovijoj dogodovštini, kad preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Skitnica uvodi dječaka u tajne džeparenja sve dok mu u dobi od pet godina ne postane ravnopravni poslovni suradnik. U ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je uloga prometnula u prvu pravu dječju glumačku zvijezdu.

Legendarni Pasji život iz 1918. godine također prati priču o Skitnici koji ovoga puta spašava psa lutalicu. On će mu kasnije pomoći da na razne kreativne načine dođe do hrane, pića i novca. Glavnu žensku ulogu, pjevačicu u noćnom baru u koju se Skitnica zaljubljuje, tumači Edna Purviance, stalna Chaplinova filmska partnerica koja je s njim odigrala 30 uloga. U Dokoličaru (1921.) Chaplin ismijava bogatu klasu i njezin dekadentni stil života. Skitnica se ovaj put ušuljao u golf klub, gdje upoznaje besramno bogatu Ednu koja se svađa sa svojim pijanim mužem. Bogataš i Skitnica slučajno zamijene uloge i Skitnica završi u naručju bogataševe žene. Chaplin, naravno, tumači obje uloge. Useljenik (1917.), najcjenjeniji Chaplinov kratkometražni film, označio je autorski pomak od žanra slapstick komedije prema društvenoj kritici, koja će ostati prisutna u većini njegovih sljedećih filmova.