Bookvica premijerno predstavlja novi roman Jurice Pavičića

U novom izdanju književnog programa Bookvica, koje će se održati ovoga četvrtka, 5. studenog 2015., s početkom u 20.30 sati u splitskom klubu „Quasimodo“ (Gundulićeva 26a/II) novi će roman popularnog splitskog autora JURICE PAVIČIĆA pod nazivom „Žena s drugog kata“ (Profil, 2015.) predstaviti sam autor, urednica ADRIANA PITEŠA i voditeljica Bookvice Patricija Vodopija. Roman se tek ovih dana pojavljuje na policama knjižara i u Bookvici će biti premijerno predstavljen.

O romanu „Žena s drugog kata“:
Novi roman Jurice Pavičića priča je o mladoj ženi koja služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva svekrve, a u kojoj se ponajbolji kroničar hrvatske stvarnosti bavi onom vrstom tragedija u kojima tzv. obični ljudi postaju akteri crne kronike. Anatomija je to jednog zločina u kojoj Pavičić ulazi duboko pod kožu svog lika, istražujući okolnosti i sitne pomake koji su doveli do zločina, dajući odgovor ne samo na pitanje kako je učinjen, nego i zašto.

Autor se u romanu, osim individualnim sudbinama, bavi promjenama jednog tranzicijskog društva, prelamanju tih promjena preko mikrokozmosa obitelji, a idiličnim slikama Mediterana suprotstavlja slike okrutne sredine koja lako odbacuje i teško prašta.

Najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica dobit će roman „Žena s drugog kata“ na dar, a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru gostujućeg autora, koja će dočarati atmosferu romana.

Kratak životopis autora:
Rođen 1965. u Splitu, diplomirao povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. trajno živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist raznih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Godine 1992. nagrađen nacionalnom nagradom za filmsku kritiku Vladimir Vuković. Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu «Vijesti iz Liliputa» u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Za tekstove iz te serije 1996. dobiva nagradu nacionalnog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka, 2002. nagradu za doprinos novinarstvu Veselko Tenžera, a 2007. nagradu Miljenko Smoje Slobodne Dalmacije.

U književnosti se javlja 1997. socijalnim trilerom „Ovce od gipsa“ u kojem problematizira tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita godine 1992. Taj je roman sljedeće godine nominiran za nacionalnu proznu nagradu Gjalski. Godine 2000. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu praizvedena mu je drama „Trovačica“, koja je prethodne godine osvojila nacionalnu nagradu za dramu Držić. Dosad je objavio šest romana, dvije zbirke kratkih priča i više zbirki eseja i kolumni. Kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski. Roman „Ovce od gipsa“ preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Po istom romanu načinjen i film u režiji Vinka Brešana «Svjedoci» koji je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Za scenarij tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij festivala u Puli.                    

Bibliografija:

- Ovce od gipsa, roman, A.B. Gigantic, 1998.

- Nedjeljni prijatelj, roman, Znanje, 2000.

- Hrvatski fantastičari – jedna književna generacija, Zavod za znanost o književnosti FF u Zagrebu, 2000.

- Vijesti iz Liliputa, eseji i kolumne, V.B.Z., 2001.

- Nachtbus nach Triest, Kriminalroman, Nummer 8, Wetzlar 2001.

- Minuta 88, roman, V.B.Z., 2002.

- Split by Night, eseji i kolumne, Ex libris, 2004.

- Kuća njene majke, roman, Jutarnji list, 2005.

- Crvenkapica, roman, V.B.Z., 2006.

- Patrola na cesti, zbirka priča, V.B.Z., 2008.

- Postjugoslavenski film – stil i ideologija, Hrvatski filmski savez, 2011.

- Nove vijesti iz Liliputa, eseji i kolumne, EPH Liber, 2011.

- Patruglia sulla strada, Salento Books, Lecce 2012.

- Brod u dvorištu, zbirka priča, V.B.Z., 2013.

- Žena s drugog kata, roman, Profil, 2015.