Dobitnik Oscara "Drive My Car" na Kino Mediteran od doma

Ljetna kina su za ovu godinu zatvorena, ali zahvaljujući platformi "Kino Mediteran od doma" (www.kmod.hr) najbolje nezavisne filmove koje ste propustili tijekom ljeta od sada možete pogledati kod kuće u terminu po želji.

Na vožnju platformom KMOD već je krenuo japanski film "Drive my car", snimljen prema istoimenoj noveli Harukija Murakamija, nominiran za četiri Oscara: za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, te međunarodni film, u kojoj je i osvojio prestižni kipić. Snimljen u režiji Ryusuke Hamaguchija premijerno je prikazan u natjecateljskom programu festivala u Cannesu, gdje je nagrađen za najbolji scenarij. U borbi za nagradu su i svi koji do kraja rujna pogledaju film na platformi KMOD, jer Kino Mediteran dijeli Murakamijevu zbirku "Muškarci bez žena" u kojoj se nalazi i priča koja je bila inspiracija za ovaj odličan film.

Svakog tjedna do kraja godine na platformu će stizati novi naslovi koji su obilježili najveće festivale, dodjele nagrada, a našli su se na gotovo svim popisima najboljih filmova godine.

Kosovska "Košnica" u režiji Blerte Basholli trostruki je laureat Sundance festivala. Ova moćna feel good drama inspirirana je istinitom pričom o poduzetnici Fahrije, ratnoj udovici s Kosova koja je, pokrenuvši proizvodnju ajvara, prouzročila pravu malu žensku revoluciju u patrijarhalnoj seoskoj zajednici.


"Lunana" koja stiže s nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, gledatelje će odvesti u egzotične krajolike dalekog Butana, a prema glasovima publike najbolje je ocijenjeni film 15. Festivala mediteranskog filma Split.

Islandski kandidat za Oscara bio je debitantski film "Janje" Valdimara Jóhannssona, hvaljen zbog maštovitog korištenja elemenata narodne predaje i bajke, neobičnog humora te već standardno impresivnog oslanjanja na izražajnost islandskog krajolika. Kad pogledate ovu jezovitu folklornu bajku bit će vam jasno zbog čega je u Cannesu dobio nagradu za originalnost.

Malteška drama "Luzzu" Alexa Camillerija, prati ribara u očajnoj financijskoj situaciji koji ulazi u svijet ilegalnog ribolova, a već nakon premijernog prikazivanja na Sundanceu naturščik Jesmark Scicluna nagrađen je za svoju impresivnu glumačku izvedbu.

Ovogodišnji nizozemski kandidat za Oscara za najbolji strani film "Bez kajanja" izuzetna je kombinacija trilera i drame, čija napetost ne popušta do zadnje minute. Ulogu dječaka maestralno je odglumio sirijski izbjeglica Omar Alwan koji živi u Nizozemskoj, a glavni glumac je Joes Brauers kojeg gledatelji pamte i po ulozi u filmu "Quo vadis Aida?" Jasmile Žbanić.


Na platformi www.kmod.hr moći će se pogledati i "Colonia Dignidad" inspirirana stvarnim događajima u zabitima južnog Čilea, zatim dramu "Nježno" kojom dominira snažna izvedba naturščice Eszter Csonke kao bodibilderice koja je zbog nedostatka novca za pripreme osuđena na pronalazak honorarnog posla kao eskort dama. Ljubitelji francuskog filma na svoje će doći s "Mala mama"