Izložba Ivana Milasa "Grafičko dekodiranje arhitekture" u galerije CTR+Z

U petak 8. travnja u 19 sati, u prostoru galerije CTR+Z Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija, otvara se izložba “Grafičko dekodiranje arhitekture” autora Ivana Milasa.
 
Kroz ovu izložbu plakata, ovaj splitski dizajner predstaviti će nam neka od antologijskih djela hrvatske moderne arhitekture. Ivo Radić, Vuko Bombardelli, Stanko Fabris, Antun Šatara samo su neki od projektanata čije su zgrade analizirane i interpretirane kroz detaljno iscrtana pročelja. Pažljivim odabirom elemenata koje ističe i njihovom djelomičnom redukcijom omogućava jasnije čitanje geometrijske kompozicije fasade. Materijali se naslućuju ili u potpunosti iščitavaju ali su apstrahirani upotrebom bijelih linija na jednobojnim pozadinama pastelnih tonova. Takva delikatna i minuciozna grafika aludira na fragilnost ovih remek djela moderne arhitekture te suptilno ukazuje na njihovu osjetljivost i nemogućnost otpora ka kasnijoj devastaciji i zanemarivanju.
 
Ivan Milas diplomirao je dizajn u novim medijima pri Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu 2012. godine. Sudjeluje na raznim domaćim i internacionalnim izložbama još od studentskih dana, od kojih izdvajamo: ZGRAF, Magdalena, CroPak, Biennale Hrvatskog dizajnerskog društva, Young Creation Companionship Paris, Sudnji Dan, Hrvatsko biennale ilustracije, Adria Art Annale.Nagrađen je posebnim priznanjem na izložbi Hrvatskog dizajna 0708 u studentskoj kategoriji. 2017. godine osniva dizajnerski kolektiv Beta&Co.
 
U izložbu će nas uvesti kustosica dr.sc. Jelena Zanchi, arhitektica i nastavnik na odsjeku Dizajna vizualnih komunikacija pri Umjetničkoj Akademiji u Splitu. Izložbu ćete moći pogledati u razdoblju od 08.04. do 22.04., u radnom vremenu od 9 do 17 sati.