Izložba poznatog splitskog fotoreportera Stanka Karamana u Fotoklubu Split

U srijedu, 23. 5. 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5) otvara se izložba poznatog splitskog fotoreportera Stanka Karamana  "U sjećanje mi došla Dalmacija".
Kroz 48 crno-bijelih fotografija autor evocira karakteristične dalmatinske prizore s kraja 20. stoljeća. Izložbu možete pogledati do 11. lipnja. 2018.

Iz predgovora:
U mom dugogodišnjem radu bio sam najviše zaokupljen Dalmacijom, sportom i estradom. Ovu izložbu posvetio sam upravo našoj prekrasnoj Dalmaciji , toj ljepotici koja obiluje raznolikošću. Na mojim brojnim putovanjima upoznao sam prelijepe krajeve, divne ljude i običaje. Bilježio sam život seljaka, ribara, radnika... I pored ne baš lagodnog života, ti ljudi zračili su zadovoljstvom, iskazivali su snažnu volju za savladavanjem svakodnevnih teškoća, kako na otocima tako i u Dalmatinskoj zagori. Nisu zaboravili njegovati i tradiciju svojih prednika, a poseban dojam ostaviše žene koje sam sretao u različitim situacijama i pri poslovima za koje se smatralo da su „ muški.“

 

O autoru:

Stanko Karaman rođen je u Splitu 1943. godine gdje je završio osmogodišnju i srednju školu. U novinarstvu je od 1964. godine kada je kao član splitskog dopisništva novinske kuće Vjesnik surađivao sa Sportskim novostima, Vjesnikom, Arenom, Plavim vjesnikom. Zajedno s mlađim kolegama iz dopisništva pohađao je novinarsku školu pri Institutu za novinarstvo bivše države.

U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1968. godine i ostaje joj vjeran do 2006. godine. Osam godina bio je voditelj njezine Foto službe i član Uređivačkog kolegija dnevnika. Na PEA 90 (Prvenstvu Europe u  atletici u Splitu) vodio je Foto službu prvenstva.

Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama kada je nagrađivan i pohvaljivan, a  na „Susretima solidarnosti“ novinskih kuća bivše države, u natjecanju najistaknutijih fotoreportera, njegovoj fotografiji „Pepeljuga iz Dicma“ pripala je druga nagrada (Priština 1978.) i treća nagrada za fotografiju „Na poslu“ (Donji Milanovac, 1984.).

Snimke Stanka Karamana iz Domovinskog rata pohranjene su u arhiv Ministarstva obrane RH i objevljene u prvoj monografiji o Domovinskom ratu „Hrvatska 1991. – fotografije“. U vrijeme najvećih uspjeha legendarnog Miše Mate Kovača izradio je fotografije za njegova prva dva albuma i četri singla. Njegove fotografije našle su se u mnogim monografijama: „Povijesne utakmice Hajduka“, „Hajduk Split 1911. -1981.“, „Od Staroga placa do vrha Europe“, Košarkaški klub Jugoplastika 1945 -1980.“, „Marko Polo Korčulanin“, „Trilogija Sveti Eustahije mučenik“...