Izložba "WOMANHOOD" Marcelle Zanki u Galeriji Škola

Bez sumnje se može reći kako Marcella Zanki kroz svoj rad, a primarno kroz serije radova predstavljene na izložbi WOMANHOOD, sasvim spontano, nenamjerno, gotovo podsvjesno, propituje samu definiciju pojma „žena“. Žena kao snažna, hrabra, neovisna individua čvrstog karaktera i slobodnog duha, često sposobna preživjeti sve – pa i više od tog. Suvremena žena oslobođena društvenih konvencija.

Rad Marcelle Zanki  možemo promatrati i kao izvjesno samo propitkivanje, pokušaj analize svega onog što i ona kao žena u sebi nosi. Promišljanje o generalnoj ulozi žene, o pokušajima pomirbe često dijametralno suprotnih sfera života – uspješne žene koja živi punim plućima, slijedi snažan unutarnji impuls,instinkt koji je potiče na stvaralaštvo, igru i avanturu, sa ženom koja u nekom dijelu svoje duše možda osjeća i potrebu za smirajem, za stabilnim i sigurnim domom, ljubavi, majčinstvom. Kada dolazi onaj prijelomni trenutak života u kom  žena postaje „žena“?  Da li je nužno „odrasti“?

WOMANHOOD je izložba koja na jednom mjestu okuplja tri serije fotografija: “Lost in travel“ serija je fotografija običnih ljudi, slučajnih motiva i pejzaža nastalih na brojnim dalekim putovanjima gdje je umjetnica, upoznavajući nove ljude i kulture postepeno razvijala i vlastiti smisao za fotografiju; serija „Girl you'll be a woman soon“ sastavljena je od fotografija njenih prijateljica koje Zanki postavlja u vizualno poticajne situacije izvlačeći iz njih estetski maksimum, a ipak im istovremeno ostavljajući i dovoljnu dozu spontanosti; te “For a moment... it was my Georgina“ serija fotografija s proslavljenim beogradskim super modelom Đurđom Stojiljković u glavnoj ulozi gdje je riječ o umjetničkom eksperimentu u kom autorica istražuje vlastiti umjetnički izričaj, te nastoji što više približiti medij fotografije mediju slikarstva. U posljednjoj, za razliku od ostalih, strogo režiranoj seriji fotografija Zanki u nesvakidašnjem i vizualno atraktivnom prostoru eksperimentira sa scenografijom, kostimima i crtežima na golom tijelu.

Uz fotografije, umjetnica na izložbi predstavlja i kratki desetominutni film „Ode to youth“, film o ljubavi i prolaznosti. Film o jugoslavenskoj balerini Mariji Janković  koja je "otplesala" svoj život, izvjestan je komentar na protok vremena i prolaznost života – fizička stvarnost razlikuje se od one duhovne, zub vremena neizbježno i naočigled ostavlja trag na našim tijelima, međutim duh je nešto što vrijeme ne dohvaća s lakoćom, ljubav ostaje trajno mlada u našim srcima i navikama.

Kombinirajući serije fotografija s navedenim video uratkom Marcella Zanki posjetiteljima otvara vrata u prostore intime vlastitih promišljanja, stavljajući gotovo uvijek u fokus svog interesa ženu kao takvu, nekad mladu, a nekad staru, ali uvijek snažnu, nekad ispred, a nekad iza objektiva, ponekad surovu i divlju, a nekad pak nježnu i emotivnu, ona zapravo bilježi žensku samodostatnost i karakter.

Žena u radovima Marcelle Zanki poziva na slobodu!
 
Kustosica izložbe je Nina Nemec, a voditelj i manager Galerije Škola profesor Hrvoje Zuanić.

Otvaranje izložbe je u srijedu 21.11.2018. u 19:30 u Galeriji Škola u ulici Fausta Vrančića 15., a izložba je otvorena do utorka, 18.12.2018. Izložbu možete pogledati  ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 08-20h, te četvrtkom i petkom 08-14h.



Više o izložbi na: https://www.facebook.com/events/193270631595021/