Marinirani Pariz u Domu mladih

U subotu, 24. siječnja, u 20 sati će u amfiteatru splitskog Doma mladih biti prikazan nijemi film francuskog autora Renéa Claira ‘Usnuli Pariz’ (‘Paris Qui Dort’, 1924.) koji će sa unaprijed komponiranom glazbom odsviranom uživo pratiti riječki bend Marinada.

Nakon projekcije 34-minutnog filma Marinada će održati i kratki koncert.

Ulaz na projekciju filma je besplatan. Film će biti pušten s 35mm filmske kopije i ima hrvatske titlove.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, MKC Split i KLFM.org u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu i programom “Kratki utorak” kina Trešnjevka.

O filmu:
Spoj tzv. žanra gradske simfonije, komedije i znanstvene fantastike ‘Usnuli Pariz’, prvi je film slavnog francuskog pisca i redatelja koji se proslavio avangardnim remek djelom ‘Entr’acte’ snimljenim 1925. godine. Za razliku od sasvim eksperimentalnog ‘Entr’actea’ napravljenog u suradnji s dadaistima, ‘Usnuli Pariz’ ima čvrstu radnju. U filmu pratimo grupicu ljudi: noćnog čuvara na Eiffelovom tornju, te pilota i posadu njegovog aviona, koji lutaju praznim Parizom, čije je ostale stanovnike zrakom svjetlosti u vremenu ‘zamrznuo’ ludi znanstvenik Profesor X..

Opisanu situaciju Clair je iskonstruirao kako bi se igrao s vedutama praznog Pariza, ali i da bi dao svojevrsnu kritiku društva koje nakon prvobitnog naleta ludizma i pohlepe upada u posvemašnju dokolicu, pa i agresiju. Velik dio filma događa se na najpoznatijem simbolu Pariza – Eiffelovom tornju – na kojem su snimatelji Paul Guichard i Maurice Desfassiaux ulovili mnoštvo spektakularnih kadrova.

Osnovni pokretač radnje u filmu – zraka svjetlosti koja paralizira – na neki način je i metafora mehanizma filmske projekcije: mašina stvara zraku svjetlosti koja zaustavlja vrijeme.

Film je bio prikazivan i pod imenima ‘Smrtonosna zraka’ (‘Le rayon de la mort’) i ‘Luda zraka’ (‘The Crazy Ray’), a u američku distribuciju je išao s naslovom ‘U 3:25′ (‘At 3:25′). Tamo je prikazivana njegova skraćena verzija od 19 minuta, a dugo je bila u opticaju i ona u trajanju od 54 minute. No, Clair je 1950., čak 25 godina nakon nastanka filma proglasio ovu verziju dugu 34 minute službenom i konačnom.

O izvođačima:
Jedan glazbeni kritičar opisao je ono što rade Marin Alvir, Robert Merlak, Marko Čavrak i Saša Matić riječima: ‘Marinada nije bend, Marinada je mali planet.’
I zaista, teško je ne samo na domaćoj sceni pronaći grupicu ljudi koja svojom pojavom i zvukom više odudara od svega ostaloga što se danas smatra glazbom i glazbeništvom, bilo alternativnim ili komercijalnim.

Marinada na vrlo minimalistički način miješa akustiku i elektroniku, pjesme bazirane na melodiji i one čija je osnova ritam, kao i instrumentalne pasaže s višeglasnim pjevačkim dionicama. Svemu tome pristupaju s takvom lakoćom da često djeluju kao da se zapravo šale, a tako na prvu loptu zvuči i podatak da su u deset godina postojanja izdali već 20-tak albuma.

No, Marinada nije šala, u njihovim iscjeljujućim hipnotičnim pjesmama skriva se čista ljubav. Uostalom, tako im se zove i jedini vinilni singl.

 

O KLFM-u:
KLFM je projekt community radija čija je osnovna namjena biti servis zajednice. Programski je KLFM temeljno usmjeren prema sadržajima koji se bave lokalnom urbanom, pop i nezavisnom kulturom, tj. kulturom koja nije zastupljena od strane komercijalnih i ostalih mainstream medija. Trenutno u proizvodnji online programa surađuje volonterski preko 20 suradnika. Radio djeluje u prostorima KUM-a, unutar Doma mladih u Splitu. Program se više od godinu dana emitira kroz streaming kanal kroz pripadno web sjedište klfm.org, a dodatno je dostupan kroz B.net, Iskon i MAXtv plaftormu, te je u iTunes i TuneIn Radio ponudi.